Zapad prijeti Rusiji oštrijim sankcijama

Lideri sedam najrazvijenijih zemalja sveta upozorili su kasno sinoć Rusiju da je Zapad spreman na nove sankcije ukoliko ne dođe do napretka u rešavanju ukrajinske krize.

Svijet 05.06.2014 | 07:32
Zapad prijeti Rusiji oštrijim sankcijama

“Spremni smo da pojačamo ciljane sankcije i dodatne restriktivne mere prema Rusiji ako situacija to bude zahtevala, poručili su u zajedničkom saopštenju šefovi država i vlada G7, koju čine šefovi država i vlada Sjedinjenih Država, Nemačke, Japana, Francuske, Velike Britanije, Kanade i Italije.

Oni su se sinoć okupili na neformalnom skupu koji će se nastaviti i danas, a Rusija i Ukrajina su glavne teme.I nemačka kancelarka Angela Merkel je na odvojenoj konferenciji za štampu zapretila je Moskvi pooštravanjem sankcija.

“Ne možemo sebi da dozvolimo dalju destabilizaciju Ukrajine”, rekla je Merkel novinarima u Briselu i dodala da Zapad veoma pažljivo proverava da li se situacija na jugoistoku Ukrajine smiruje.

“Ako ne bude napretka, moraćemo da odlučimo o sankcijama, čak i vrlo teškim sankcijama iz treće faze”, upozorila je ona.

Prema ranijem dogovoru zapadnih lidera, treća faza sankcija bi osim funkcionera Ruske federacije mogla da obuhvati ruka državna preduzeća i raskidanje postojećih trgovačkih aranžmana.

Komentari / 1

Ostavite komentar
Name

modran.com

05.06.2014 05:35

Sve su obrnuli kao i kad je bio rat u Jugoslaviji.Ne destabilizuje Ukrajinu Rusija nego "zapad" zahtjevom da budu Rusima neprijatelji.

ODGOVORITE