Deponija smeća ili skladište humanitarne pomoći

Poplave su svašta odnijele, ali i svašta donijele. Pregršt humanitarne pomoći, pristigle u ugrožena područja, završava na kojekakvim neuslovnim mjestima, zbog čega se zgražavaju i humanitarci koji dopremaju pomoć. 

Republika Srpska 04.06.2014 | 15:20
Deponija smeća ili skladište humanitarne pomoći

U prilog tome govori primjer iz Doboja.

U Doboj, koga vlast Srpske naziva “grad stradalnik”, jer ima najveću pričinjenu štetu od poplava u regionu, svakodnevno pristiže humanitarna pomoć.

Međutim, koliko se vodi računa da ta pomoć, koja je stigla sa svih strana, bude adekvatno smještena i sortirana, najbolje prikazuju snimci do kojih je došla BN TV.

Raznovrsna pomoć u hrani i garderobi našla se na nepreglednoj gomili,koja više liči na deponiju smeća, nego magacin, i to Crvenog krsta, u koji se doprema pristigla humanitarna roba.

Razbacane crne vreće i odjeća na prljavom asfaltu ispred ovog hangara u Doboju dovoljno govore o neodgovornosti i neorganizaciji nadležnih, prvenstveno Kriznog štaba i vlasti.

Poslije ovih slika, najvjerovatnije mnogi ne bi ni poželjeli da dobiju ovakvu pomoć, koja će na ovakav način vrlo brzo biti ishabana, a hrana pokvarena.

Suvišno je i napominjati da li će i kada ovolika količina pomoći, samo u ovom magacinu, završiti u pravim rukama, kako se na snimku čuje, rukama sirotinje i bijede, kojima je pomoć zaista i potrebna.

I dok se mnogi građani Doboja, pogođeni poplavama, snalaze na razne načine da saniraju štetu i obnove svoje domove, vlast i Krizni štab mogli bi bar malo uvesti reda u načinu prijema, skladištenja i raspodjele humanitarne pomoći.

BN TV

 

Komentari / 8

Ostavite komentar
Name

Dacs

04.06.2014 14:56

Katastrofa... Neodgovorni uvijek i u svemu i beskrajno gladni. Ovo je Doboj i prije nevidljivo i sada i te kako vidljivo. Bravo BN.

ODGOVORITE
Name

Lausanne

04.06.2014 15:46

Netreba im vise nista slati. Neciji trud i razumjevanje bacaju. Svaka vam cast.

ODGOVORITE
Name

Patriota

04.06.2014 16:21

Slačemo mi pomoć ali ne drzavi nego narodu. Svi pomazemo i tako treba a ovi lopovi će naučiti kako se radi ali u zatvoru. Pomoć je potrebna svima. U to sam se uvjerio sad kad sam bio u Bijeljini.

ODGOVORITE
Name

Md

04.06.2014 16:57

Pa u Doboju je SDS.isti onaj sto kaze da ce preporoditi RS-u,posle izbora u oktobru, evo sad vidite koliko su sposobni i odgovorni,nek padne kisa sve propade i onda ce kukati,treba Bosic i SDS da se stidi ovoga,ljudi su slali pomoć od srca da se pomogne narodu a stoka pobacala pomoć kao smece

ODGOVORITE
Name

Marjana

04.06.2014 18:25

Jos jedan dokaz nesposobnosti i neorganizovanosti vlasti.Pitanje je da li ce pomoc i stici u prave ruke,onima kojima je najpotrebnija,jer i u ovoj situaciji prioritet su clanovi SNSD!

ODGOVORITE
Name

dragan

04.06.2014 18:59

Sve pohvale BNTV na ovom prilogu. Snimak pokazuje sve i svaki komentar je suvisan. S aspekta obicnih gradjana uloga vlasti nije vrijedna spomena. Licno znam da se pomoc uopste ne dijeli i ne stize do onih ciji su stanovi ili kuce poplavljeni i koji imaju totalnu stetu. Ti ljudi, mozda prije poplave i nisu bili socijalni slucajevi, ali su se sada nasli u stanju potrebe.

ODGOVORITE
Name

Milena Mitrovic

05.06.2014 20:28

Humanitarna pomoc i ne stize do nas koima je potrebna. Snalazimo se kako znamo, punkt koi je otvoren dijeli pomoc svaki petnaest dana.Molim ljude dobre volje da pomoc voze direktno na poplavljena mjesta : Doboj grad, Poljice novo naselje, Bare, Usora UNAPRED HVALA .

ODGOVORITE
Name

dijaspora

07.06.2014 10:49

Nemam rijeci...ovo je strasno, ovo boli...

ODGOVORITE