Ustavni sud prihvatio zahtjev bošnjačkog Kluba

Ustavni sud Republike Srpske odlučio je danas da je prihvatljiv zahtjev Kluba bošnjačkih delegata u Vijeću naroda RS za utvrđivanje povrede vitalnog nacionalnog interesa bošnjačkog naroda u vezi sa Zakonom o državljanstvu RS koji je NSRS usvojila 10. aprila.

Republika Srpska 04.06.2014 | 13:58
Ustavni sud prihvatio zahtjev bošnjačkog Kluba


Predmet odlučivanja Vijeća za zaštitu vitalnog interesa pri Ustavnom sudu RS bilo je pitanje prihvatljivosti navedenog zahtjeva, tj. postojanje uslova za meritorno raspravljanje i odlučivanje o pitanju da li je osporenim Zakonom povrijeđen vitalni nacionalni interes bošnjačkog naroda, saopšteno je iz Ustavnog suda.

"Klub delegata bošnjačkog naroda u Vijeću naroda RS u svom zahtjevu je naveo da se povreda vitalnog interesa u vezi sa Zakonom o državljanstvu RS očituje, između ostalog, u tome što se osporeni Zakon "ne oslanja" na Zakon o državljanstvu BiH i što ne predviđa pojedina rješenja u vezi s pitanjem oduzimanja državljanstva onako kako to delegati ovog Kluba smatraju da bi ta rješenja trebala biti normirana", navodi se u saopštenju.

Povredu vitalnih nacionalnih interesa Klub delegata bošnjačkog naroda, kako se navodi, vidi i u tome što osporeni Zakon ima i tehničke propuste, kao i radi toga što se lica s prebivalištem u Brčko distriktu uslovljavaju da izbor ili promjenu državljanstva Republike Srpske mogu ostvariti samo jednom na osnovu prebivališta u Brčko distriktu, čime se ona ograničavaju u svojim pravima i slobodama.

Narodna skupština Srpske usvojila je 10. aprila Zakon o državljanstvu Republike Srpske, na koji je 22. aprila Klub Bošnjaka u Vijeću naroda pokrenuo pitanje zaštite vitalnog nacionalnog interesa.

Komentari / 1

Ostavite komentar
Name

Kotor Varoš

04.06.2014 13:36

Vidio Džeri Selman da će poslije oktobra doći na tapet njegov kriminal i korupcija koju je vršio kao Ministar NEpravde RS pa sad mijenja ploču... Tužilaštvo štiti njegovu pljačku prilikom kupovine prostora za državne službe po basnoslovnim cijenama bez tendera, prodaju pomilovanja, prodaju ispita za notare i vještake... Izvršio pljačku RS a sada je potkopava...

ODGOVORITE