Vanbračna djeca u grobnici?!

U Irskoj je pronađena grobnica sa 800 djece, koja su predstavljala opasnost za konzervativnu i klerikalnu Irsku u prošlom vijeku, navodi štampa.

Svijet 04.06.2014 | 12:00
Vanbračna djeca u grobnici?!

"Iriš mejl on sandej" navodi da se grobnica, odnosno "septička jama", nalazi kod grada Galvej, kod zgrade poznate kao "Dom", u kojoj su bile smještene trudne neudate žene, a koju su vodile časne sestre.

Zbog toga se na udaru javnosti ponovo našla Katolička crkva u Irskoj.

"Dom" je osnovan 1925, a ukinut 1961. godine.

Čelnici Katoličke crkve u Galveju tvrde da nisu znali da je toliko djece pokopano tamo te da će podržati da se to mjesto označi kao grobnica.

Kao razlozi smrti skoro 800 beba, u izvještaju obdukcija navode se: nehranjenost, ospice, tuberkuloza, upala pluća i druge bolesti.

Bebe su obično bivale sahranjene bez sanduka na neobilježenom mjestu.

Prema statistici, četvrtina irske djece rođene izvan braka u tridesetim godinama prošlog vijeka umrla je prije prvog rođendana.

Ta smrtnost bila je jednaka stopi smtrtnosti iz 17. vijeka!?

Neki izvori tvrde da je veliki broj irske djece, koja su preživjela, prisilno usvojen, najčešće u SAD.

Procjenjuje se da je u periodu od 1945. do 1965. godine usvojeno više od 2.200 mališana.

"S obzirom na šokantnu stopu smrtnosti, lako je zaključiti da je prijetnja, koju su ta djeca predstavljala irskom društvu i konzervativnom religijskom etosu, mogla pridonijeti njihovoj preranoj smrti", piše "Iriš Central".

Crkveni dužnosnici negiraju da su ikad primali novac za usvajanja djece i tvrde da su "mnogi dokumenti iz tih vremena uništeni u požarima".

Majke nisu mogle zadržati djecu, a za kaznu su morale da rade dvije do tri godine bez naknade. Bile su prisiljene da nose uniforme, a imena su im bila promijenjena.

Komentari / 4

Ostavite komentar
Name

modran.com

04.06.2014 10:05

Господе Боже.

ODGOVORITE
Name

domaci stranac

04.06.2014 10:08

Humano ?

ODGOVORITE
Name

valter

04.06.2014 10:25

Dokaz dasmo najgora zivotinjska vrsta koja je hodala ovom planetom , ipak cast rijetkim izuzetcima !

ODGOVORITE
Name

petar

04.06.2014 13:19

I takva zlocinacka mraka treba cijelom svijetu da drzi predavanje o demokratiji, humanosti, da uspostavlja novi svjetski poredak uz put izazivajuci nove i nove ratove pa ubijajuci nevine avio bombama sa uranijumom kao sto je uradjeno u Srbiji. To je ta EU to su obecane napredne drzave.

ODGOVORITE