Petina Evropljana ne koristi internet

I pored toga što se upotreba interneta razvija velikom brzinom, digitalni jaz ostaje gorka realnost, posmatrajući i zemlje članice Evropske unije.

Informacione tehnologije 04.06.2014 | 10:15
Petina Evropljana ne koristi internet

Velika većina Evropljana - 62 odsto, svakodnevno posećuje veb sajtove, dok 20 odsto ispitanika izjavljuje da nikada nije koristilo internet, pokazuje studija Centra za digitalnu strategiju pri Evropskoj uniji.

I pored toga što se upotreba interneta razvija velikom brzinom u svetu, digitalni jaz ostaje gorka realnost, posmatrajući i zemlje članice Evropske unije, piše francuski Figaro.

Tako, u Rumuniji i Bugarskoj, čak 40 odsto stanovnika ne koristi internet, dok su na suprotnoj strani Švedska i Danska, gde ta proporcija iznosi svega četiri odsto. Sa 14 odsto ispitanika koji su izjavili da se nikada nisu konektovali na internet, Francuska se nalazi između ove dve krajnosti.

U proseku, 62 odsto Evropljana svakodnevno koristi internet, 72 odsto njih jednom nedeljno, a 20 odsto njih ne upražnjava ovu aktivnost.

U istraživanju se između ostalog navodi i da je internet sve popularniji za trgovinu, pa je tako 47 odsto Evropljana izjavilo da rado kupuje preko interneta, što je za 12 procentnih poena više nego pre četiri godine.

Komentari / 0

Ostavite komentar