Sedmoro djece ranjeno u Ukrajini

Sedmoro djece ranjeno je iz vatrenog oružja u sukobima na istoku Ukrajine, objavio je Unicef na svom sajtu.

Republika Srpska 04.06.2014 | 07:22
Sedmoro djece ranjeno u Ukrajini

"Sedmoro djece ranjeno je od 9. maja iz vatrenog oružja i od šrapnela tokom sukoba na istoku Ukrajine. Među ranjenima najmlađe djete ima četiri godine, a ranjeno je dok se šetao sa bakom. Jedan 15-godišnji dječak ranjen je u automobilu u blizini kontrolnog punkta", navedeno je u saopštenju.

U saopštenju se navodi da Unicef izražava duboku zabrinutost zbog eskalacije nasilja u Ukrajini koje sve više utiče na djecu, da je dječija bolnica u Donjecku zatvorena, a u nekoliko gradova djeca više ne pohađaju školu.

"Istraga provedena u Donjecku pokazuje da je oko polovine djece izloženo nasilju ili su svjedoci strašnih događaja", navodi Unicef i poziva da nasilje bude zaustavljeno, a djeca u Ukrajini zaštićena.

Vlasti u Kijevu od 15. aprila provode veliku vojnu akciju da uguše proteste koji su izbili u jugoistočnoj Ukrajini nakon svrgavanja predsjednika Viktora Janukoviča 22. februara, podsjeća RIA "Novosti".

Ukrajinske oružane snage, koristeći artiljeriju i avijaciju, prouzrokuju brojne civilne žrtve.

Rusija je predstavila Savjetu bezbjednosti UN nacrt rezolucije u kome poziva na prekid nasilja u istočnoj Ukrajini i da se omogući civilima da napuste područje vojne operacije.

Komentari / 0

Ostavite komentar