Speru mulj, pa robu na policu!

Iako su poplave u Srpskoj malo jenjale, građanima i dalje preti opasnost od zaraze,čemu doprinose i vlasnici prodavnica garderobe i obuće među kojima mnogi ni po koju cenu ne žele da se odreknu robe koja je stradala u poplavama i koja je praktično neupotrebljiva!

Republika Srpska 03.06.2014 | 13:16
Speru mulj, pa robu na policu!


OPREZ -Prosušena i "ušminkana" roba vraća se u trgovine

Oni, kako saznajemo, sa pomenute robe samo šmrkom speru mulj i prljavštinu, nakon čega garderobu suše i vraćaju u radnje i prodaju kao da se ništa nije desilo!


Marija N. iz Banjaluke potvrdila je za da ona i njene radne koleginice već danima peru sportsku garderobu koja je poplavljena u magacinima jer im je, kako naglašava, gazda tako naredio.


Moraju da ćute i rade

- Dobili smo direktivu da šmrkovima operemo patike, trenerke, majice i da ih stavimo na sušenje. Kada smo pitale šta će biti sa tom garderobom, objašnjeno nam je da se ona vraća u butike. Zanemele smo od šoka jer i ptice na grani znaju da to ne sme da se radi. Međutim, nemamo kud nego da ćutimo i radimo! Ne smemo to ni da prijavimo jer se plašimo da ne ostanemo bez posla.

Inspekcije bi morale da su stalno na terenu zato što ovakvih slučajeva ima mnogo, pa čak i kad je reč o "pranju" određene vrste hrane. Kazne za nesavesne vlasnike radnji moraju da budu rigorozne pošto je u pitanju zdravlje ljudi, koje nema cenu.

Preživeli smo pravu katastrofu, pa još treba da se zarazimo zato što neko po svaku cenu želi da profitira. Još nam je strogo naređeno da o ovome ne smemo da pričamo. To ne sme da se toleriše - ističe naša sagovornica.


Meso uginulih životinja u mesnicama?!


Pre par dana u Srpskoj je kao bomba odjeknula vest da je vlasnik jedne mesnice u Laktašima nameravao da prodaje meso životinja uginulih u poplavama?!

Tom prilikom, iz opštine Laktaši saopštili su da inspektori nisu utvrdili da je prodavano meso životinja uginulih u poplavama, odnosno da je mesnici rad zabranjen zbog klanja životinja, za šta nije registrovana.Povodom ovog slučaja, iz Ministarstva poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede RS naglasili su da su poslali nalog veterinarskoj inspekciji da proveri rad mesnice.

-Ova mesnica nije prijavila inspektoru životinje koje je inspektor zatekao zaklane, a pre i nakon klanja nije izvršen veterinarski pregled. Zbog toga je mesnica zatvorena - saopštili su iz resornog ministarstva.

U Institutu za javno zdravstvo (IZJZ) RS naglašavaju da garderoba koja je došla u dodir sa poplavnom vodom nakon čišćenja i pranja može da se prodaje isključivo ukoliko je kupac jasno informisan o tome u skladu sa Zakonom o zaštiti potrošača RS.


- Mikroorganizmi koje nosi poplavna voda mogu dugo da se zadrže na tkanini, zbog čega je veoma važno adekvatno čišćenje i pranje odeće i posteljine.


Prvo je potrebno očistiti sve nečistoće, a ako postoje naslage blata, ukloniti ih mlazom hladne vode koliko god je to moguće. Nakon toga, sledi uobičajeno pranje sa dovoljno deterdženta. Za uništavanje mikroorganizama preporučuje se upotreba dezinficijensa kao što je belilo za bele tkanine - ističe za  specijalista higijene i zdravstvene ekologije u IZJZ dr Vesna Rudić Grujić.


Ona dodaje da u ishrani ne smeju da se koriste namirnice koje su bile u kontaktu sa vodom iz poplavnog talasa.


- Ako se takva hrana koristi, moguća je pojava crevnih zaraznih bolesti koje se prenose zagađenom vodom, hranom i prljavim rukama. Dakle, možemo očekivati bolesti koje već postoje u našoj sredini, kao što su zarazna žutica A, dizenterija i prolivi izazvani drugim mikroorganizmima i parazitarne zarazne bolesti - naglašava dr Grujić.


Iz Inspektorata RS poručuju da će ispektori, ako uoče nepravilnosti i tendenciozno kršenje zakona u smislu da pojedinci svesno ugrožavaju zdravlje stanovništva, preduzimati sve raspoložive kaznene i prekršajne mere.


- Sve nadležne inspekcije Inspektorata RS, kao i opštinske inspekcije, u skladu sa propisanim nadležnostima, posebnu pažnju u kontrolama usmerile su na robu koja se nalazi u prometu kako ne bi dolazilo do različitih zloupotreba zbog situacije izazvane poplavama - kaže portparol Inspektorata RS Dušanka Makivić.


Cilj zaštita potrošača


Prema njenim rečima, u delu nadzora koji se odnosi na hranu, na republičkom i lokalnom nivou na terenu se nalazi oko 60 inspektora za hranu i oko 50 veterinarskih inspektora.


- Apelujemo na  građane da prilikom kupovine obrate pažnju na izgled, boju, miris, konzistenciju i druga senzorna svojstva hrane. Ako uoče da je hrana neispravna, da je ambalaža oštećena, da su deklaracije i etikete nejasne ili poderane, slučaj treba da prijave inspekciji uz navođenje tačne lokacije objekta. Na terenu je takođe prisutno i oko 130 tržišnih inspektora koji kontrolišu legalnost prometa robe. Ukoliko zateknu robu koja usled dejstva poplava više nije u skladu sa standardima, te tehničkim i kvalitativnim normama, inspekcija će zabraniti njeno dalje stavljanje u promet. Cilj je zaštita potrošača na način da se izbegnu zloupotrebe prodaje određene robe kao nove i vraćanja u promet kroz nelegalne tokove robe koja bude fiktivno uništena i otpisana - kaže Makivićeva.

Izvor: Press RS

 

Komentari / 2

Ostavite komentar
Name

REALAN

03.06.2014 14:38

Neće oni sada odmah prodavati, nisu glupi. Za koji mjesec roba će biti na policama sa novim datumima.

ODGOVORITE
Name

BojanBl

03.06.2014 19:08

NSport pere robu danima u krugu Cajaveca u Banja Luci...pazite sta kupujete i gdje.

ODGOVORITE