Irinej: Kosovo je srpska svetinja

Kosovo i Metohija je za nas Srbe najsvetiji deo zemlje, na kojoj su Srbi i Albanci živeli vekovima bez velikih problema, i zato nam ova najnovija dešavanja, pre svega otcepljenje te južne srpske pokrajine, jako teško pada, rekao je patrijarh srpski Irinej.

Srbija 02.06.2014 | 14:48
Irinej: Kosovo je srpska svetinja


On se založio za povratak proteranih Srba sa Kosova i nastavak mirnog života Srba sa Albancima kako je to, kako je rekao, bilo i ranije kroz istoriju.Patrijarh, koji je u Tirani boravio na svečanosti povodom osveštenja pravoslavnog hrama "Vaskrsenja Hristovog", rekao je u eksluzivnom intervjuu za albanski TV Top Channel da je SC spremna za pravičo rešenje kako bi obe strane bile zadovoljne jer, kako je dodao, Srbi Albancima nikada nisu bili neprijatelji.

Prvojerarh SPC je podsetio i da je rezidencija srpskog Patrijarha u Peći, te da to "sada ispada da je  rezidencija Srpske patrijaršije u drugoj zemlji, a ne u Srbiji"."Mi to ne možemo ni da dozvolimo niti da shvatimo. Spremni smo da nađemo pravično rešenje kako bi obe strane bile zadovoljne.

Ako smo godinama živeli zajedno, zašto ponovo ne bismo zajedno živeli. Drugi problem je što je oko 200 -250 hiljada Srba moralo da napusti svoje kuće i da pobegne sa Kosova i Metohije", rekao je  patrijarh Irinej.

Istakao je da je teško razumeti zbog čega ti ljudi, Srbi, sada više ne mogu da se vrate svojim kućama, tamo gde su živeli stotinama godina i da zajedno sa Albancima ponovo normalno žive, rekao je Irenej.

"Između naša dva naroda nikada nije bilo problema. To što se u poslednje vreme dešava među nama, mislim na otcepljenje Kosova i formiranje države nezavisne od Srbije nam jako teško pada. Kosovo i Metohija je za nas Srbe najsvetiji deo zemlje, tu se odigravala čitava istorija našeg naroda. Razvijala se kultura i naša duhovna strana.


Veliki broj svetinja koje je naša Crkva izgradila se nalazi u toj pokrajini", rekao je patrijarh.Prvo bi, smatra patrijarh, trebalo da bude stvorena mogućnost da se svi oni koji su izbegli vrate svojim kućama i da se nađe način da se na Kosovu ponovo živi mirno.

"Srbi su preživeli teške trenutke, njihove kuć su spaljene, njihova imanja su prisvojili Albanci i ne dozvoljavaju im da se vrate svojim kućama. Sada smo saznali da su i mnogi naši grobovi zatrti ili  oštećeni. Sa izuzetkom nekih mesta koje je čuvao KFOR ostali deo je porušen i spaljen", rekao je patrijarh podsetivši na 1912. godinu kada je, kako je rekao, Kosovo oslobođeno od Turaka, a nijedan Albanac nije proteran sa Kosova i Metohije.

 

Komentari / 10

Ostavite komentar
Name

Ana

02.06.2014 12:48

Bila I ostace !

ODGOVORITE
Name

Svetinja

02.06.2014 13:09

Da nam je bila svetinja ne bi je ostavili. Da budemo iskreni kada je Kosovo bilo nase Beograd je bio madjarski.

ODGOVORITE
Name

usa

02.06.2014 13:12

pominje 1912 mogao je pomenut 1913 nisu turci proterani nego napustili a hijene ubijali tadasnje stanovnistvo prisilno krscenje .

ODGOVORITE
Name

Rudo

02.06.2014 13:13

Imasli ti kakvog drugog posla,nego da samo lazes narod......!!!!!!!!!!

ODGOVORITE
Name

Mihovil

02.06.2014 13:14

Možeš ti palamuditi koliko hočeš, ali tu svetinju su predali šiptarima na poklon, to isto mogu reči i Bošnjaci iz Sarajeva da je Sandžak bošnjačka svetinja, ali to nepije vode.

ODGOVORITE
Name

makarije

02.06.2014 13:30

Iluzija!

ODGOVORITE
Name

ZA SVETINJU!!!!

02.06.2014 13:34

Sto se neboris za njega ako je svetinja,pusku pa ozezi!!!Dok ti sijedis i uzivas u ovom svijetskom dobru ja da ginem!!!KICCC

ODGOVORITE
Name

Svetinja

02.06.2014 14:25

@ZA SVETINJU Ko poziva na borbu? Mi Kosovo nismo napustili 1990-tih, vec vijekovima smo ga praznili da su tamo ostale nase PRAZNE svetinje.

ODGOVORITE
Name

nele

02.06.2014 15:37

Ja vjerujem da ce posle ovoga siptari da te poslusaju i da pokrenu inicijativu da se Kosovo vrati Srbiji, mnogo si senilan.

ODGOVORITE
Name

Md

03.06.2014 14:55

Pa 1912. nismo proterali siptare bilo je greska, zato sada oni nas jesu uz pomoć komunista.

ODGOVORITE