Rusija isključila dži-pi-es na svojoj teritoriji

Američke stanice dži-pi-esa Rusija je isključila i pokrenula razgovore sa SAD o razmeštanju ruskih GLONASS stanica na američkoj teritoriji, rekao je potpredsednik ruske vlade Dmitrij Rogozin.

Informacione tehnologije 02.06.2014 | 06:28
Rusija isključila dži-pi-es na svojoj teritoriji

Kako je Rogozin naveo na svom Tviter nalogu, razrađuju se i sprovode mere o upotrebi tih dži-pi-es stanica (GPS - globalni pozicioni sistem) u vojne svrhe. „One su sada pod našom punom kontrolom“, dodao je Rogozin.

Zamenik ruskog premijera je takođe naveo da je Moskva pokrenula pregovore sa Sjedinjenim Američkim Državama o razmeštanju svojih GLONASS stanica na američkoj teritoriji.

Očekuje se da će razgovori Moskve i Vašingtona potrajati do 31. avgusta, posle čega će nove odluke biti donete, prenela je Rogozinovu najavu agencija Itartas.

Sredinom maja, Rogozin je najavio da će od 1. juna Rusija obustaviti rad američkih dži-pi-es  stanica na svojoj teritoriji koje su instalirane u skladu sa ugovorima između dve države iz 1993. i 2001. godine i prema kojima je SAD postavila 11 stanica u 10 ruskih federalnih jedinica.

Rogozin je tada rekao da Moskva i Vašington treba da se dogovore o postavljanju ruskih GLONASS stanica na teritoriji SAD i da, ukoliko ne bude pronađeno rešenje na bazi pariteta i reciprociteta, rad svih 11 američkih dži-pi-es stanica u Rusiji biće trajno obustavljen 1. septembra ove godine

Komentari / 0

Ostavite komentar