BiH prekršila preuzete obaveze

Finansijske transakcije između BiH i institucija i pojedinaca van njene teritorije od juče bi mogle biti značajno otežane jer je Komitet za sprečavanje pranja novca i finansiranja terorističkih aktivnosti Manival
Savjeta Evrope danas obavijestio međunarodnu zajednicu da BiH krši obaveze koje je preuzela.

Bosna i Hercegovina 02.06.2014 | 08:21
BiH prekršila preuzete obaveze

Podsjećanja radi, Manival je još 2009. godine zaključio da BiH nema usklađene procedure s važećim standardima u vezi sa sprečavanjem pranja novca i finansiranjem terorističkih aktivnosti, zbog čega je izdao 31  preporuku o otklanjanju uočenih nepravilnosti.

BiH je prihvatila da izmijeni svoje propise, posebno u zakonskim aktima o pranju novca i u Krivičnom zakonu BiH, zbog čega je u oktobru 2011. godine sačinila Akcioni plan s kratkoročnim, srednjoročnim i dugoročnim rokovima za ispunjavanje obaveza.

Međutim, Manival je konstatovao da BiH uopšte nije ispunila 13, a da je djelimično ispunila 18 preporuka.

Krajem prošle godine vlasti BiH su dobile "posljednju šansu" da do 1. juna 2014. izvrše izmjene Krivičnog zakona BiH i Zakona o sprečavanju pranja novca i na taj način izbjegnu stavljanje na crnu listu. Predstavnički dom BiH je u srijedu usvojio tražene izmjene, ali ih Dom naroda BiH nije potvrdio, jer je sjednica sazvana za 6. jun.

U saopštenju, koje je danas objavljeno na internet stranici Manivala, podsjeća se da je prvo upozorenje BiH izdato u aprilu 2010. godine na 34. plenarnoj sjednici Manivala, te da su u međuvremenu inicirana četiri
koraka predviđena u proceduri otklanjanja spornih odredaba, ali da BiH nije u značajnijoj mjeri preduzela mjere koje su od nje tražene.

"Zbog toga Manival poziva sve zemlje i teritorije koje su pod jurizdikcijom Manivala i druge zemlje da savjetuju svojim finansijskim institucijama da obrate posebnu pažnju na transakcije privatnih lica i
finansijskih institucija u i iz BiH u vezi s rizikom povezanim s pranjem novca i finansiranjem terorističkih aktivnosti", naveli su na stranici Manivala.

Samir Omerhodžić, član bh. delegacije u Manivalu, je rekao da se BiH još ne nalazi na crnoj listi, ali je ovim izvještajem BiH već načinjena šteta. On je rekao da će sve zemlje morati postupiti u skladu sa
saopštenjem.

"Na koji način će to one uraditi, zavisi od pojedine zemlje. Dakle, svaka zemlja će odlučiti na koji način će primijeniti dalje mjere prema BiH", rekao je on.

Zlatko Barš, direktor Agencije za bankarstvo Federacije BiH, rekao je juče da ako pomenuti zakoni budu potvrđeni u Domu naroda u petak, BiH će izbjeći negativne posljedice.

"Ne vjerujem da će se bilo šta negativno desiti niti ćemo osjetiti posljedice u ovih nekoliko dana. Međutim, ako zakon ne bude usvojen i ako ovo potraje, onda će definitivno biti negativnih konsekvenci", rekao je Barš.

Dušanka Majkić, predsjednica Zajedničke komisije za bezbjednost BiH, je istakla da do ovog problema nije trebalo ni doći, upozorivši da su, zahvaljujući nekompetentnim i nestručnim kadrovima iz BiH u Manivalu usvojene loše odredbe zakona o pranju novca.

"Ljudi koji su tamo predstavljali BiH niti su imali iskustvo u borbi protiv pranja novca niti su mogli da iznose kompetentne prijedloge. Zakon koji je usvojen je bio toliko loš i manjkav da je MUP RS uradio
devet stranica amandmana, a svi amandmani su bili odbijeni u Ministarstvu bezbjednosti BiH", rekla je Majkićeva.

Kako je rekla, svi ti amandmani su usvojeni na prošloj sjednici Predstavničkog doma BiH.

Ona je ocijenila da ostaje da se vidi u narednim danima kakav će efekat imati upozorenje Manivala ostalim zemljama i institucijama.

"Lično mislim da je u ovom trenutku najveća briga BiH rješavanje posljedica ovih stravičnih poplava i mislim da bi na to trebalo da se fokusiramo. Od međunarodnih institucija očekujem jednu vrstu razumijevanja za našu situaciju", navela je Majkićeva.

Tamir Vaser, prvi zamjenik visokog predstavnika, juče je na svom Twitter nalogu ironično čestitao bh. liderima na ovom probijanju roka.

"Protraćene godine uz beskorisne rasprave o nadležnostima i odvlačenje pažnje sa suštinskih tema, poput televizijskog kanala, dovelo je do toga da će građani teže obavljati bankarske poslove", napisao je Vaser.

Postoje i preporuke koje se ne odnose na državni nivo, kao na primjer preporuka vlastima u RS da izmijene odredbu u svom zakonodavstvu po kojoj je odluka o zapljeni imovine osuđenih lica na postupajućem sudiji, te da umjesto toga zapljena imovine bude obavezujuća za sve slučajeve.

Neke preporuke se odnose na popunjavanje kadrova u pojedinim agencijama na državnom nivou, poput Odjeljenja za finansijski kriminal u Državnoj agenciji za istrage i zaštitu.

Izvor: NN

Komentari / 12

Ostavite komentar
Name

Igor

01.06.2014 18:30

Pa sta se moze izgleda imamo premalo lopova kojima odgovara da drzava bude ovakva jeli ako se sve ispuni ostace im djepovi prazni. Sad izbori ali koda ce nesto biti bolje svi su oni isti samo obecavaju obecanje ludo radovanje. Jugoslavije I Tita vise nikad nece biti

ODGOVORITE
Name

seve

01.06.2014 18:43

Sve nestrucni ljudi, politicki podobni. Sramota.

ODGOVORITE
Name

analiticar

01.06.2014 18:49

Jos jedna potvrda da vladajuci rezim u BiH I Republici Srpskoj ne radi nista u interesu gradjana naprotiv gledaju samo sebe I bliznje svoje.Ovo je potvrda da ih sto prije treba mijenjati..

ODGOVORITE
Name

Vido

01.06.2014 19:08

Jebes državu kakav narod takva i država sve nas treba iseliti iz BiH a na seliti jevreje i cigane

ODGOVORITE
Name

Istina

01.06.2014 19:35

Majkicka ponovo laze. Prvo su zakon oborili Dodik i njegovi poslusnici, a sada Dodikov saradnik u kriminalu D.Covic, koji nije htio da sazove sjednicu. Samo Dodiku i Covicu ne odgovara da zakon prode.

ODGOVORITE
Name

baja

01.06.2014 19:37

Sad ce opet srbi krivi, samo se vi njima uvlacite. Braco okrönte se rusiji, jedini istinski prijstelji nama srbima!

ODGOVORITE
Name

TRTE MRTE

01.06.2014 19:52

DAVNO SVE VEC NAPISAO IVO ANDRIC ''TRAVNICKA HRONIKA'''DA IH MOZDA NIJE BIRAO DRUG TITO ILI NAROD,,,

ODGOVORITE
Name

Varda

01.06.2014 20:10

ANDRIĆGRAD - Predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik danas je u Andrićgradu sa delegacijom uglednih investitora i bankara grupe "Volfzberg" iz Švajcarske razgovarao o mogućnostima privredne saradnje sa ovom zemljom koja nije članica Evropske unije. "OVO JE VISE DEGUTANTNO" KAKO GA VISE NIJE STID DA IZMISLJA NEPOSTOJECE INVESTITORE. NAJVISE JE IZGUBIO ONAJ KOJI STA GOD KAZE A NIKO MU NEVJERUJE.

ODGOVORITE
Name

axxe

01.06.2014 22:00

Bravo Cestitam svima! Bar smo nešto uspjeli napraviti ono da vjera nije u pitanju.

ODGOVORITE
Name

Knjaz Milos

02.06.2014 05:27

Da, problema ima kao i u svakoj zemlji... Samo sto se u vecini zemalja parlamentarci odnose prema svojoj zemlji kao majci, a ne kao kod nas prema macehi... I onda opet svi u pravu. Svacija je ispravna i prava... Majkiceva rijec je uvijek ispravna... Da je tako do sada bi je neko vec poslusao... A Kinezi imaju jednu dobro poslovicu: JADAN JE ONAJ KOJI MISLI DA TOTALNO U PRAVU I NECE I NE ZELI BAREM DA SASLUSA DRUGOGA..

ODGOVORITE
Name

modran.com

02.06.2014 07:00

Velika šteta.To bi promjenilo stvar. Čovječe mi ne poštujemo ni jedan zakon bio on Božiji ili ovozemaski pa što da usvajamo nove kada ni ove niko ne sprovodi u djelo.

ODGOVORITE
Name

Note

02.06.2014 07:40

Jadni smo mi sa svim ovim politicarima, kojima odgovara da se malo prepucavaju, pljuju jedni na druge a narodu prodaju maglu. Neka, doce i narodu muka (ocigledno jos nije) pa ce sve ovo rastjerati.

ODGOVORITE