Vlada Srpske mora omogućiti povlastice uništenoj privredi

,,Vlada Republike Srpske nespremno je dočekala katastrofalne polave u Srpskoj, bez usvojenih planova, trategija i ostalih dokumenata koji bi smanjili štetu izazvanu polavama'', izjavio je danas u Istočnom Sarajevu potpredsjednik SDS-a Mirko Šarović.

Republika Srpska 01.06.2014 | 19:07
Vlada Srpske mora omogućiti povlastice uništenoj privredi

On smatra da je sada potrebno što prije napraviti strategiju za obnovu zemlje.

,,Obnova se ne može obavljati putem humanitarne pomoći i donacija, solidarnost da ali obnova privrede i ekonomiije mora biti zadatak Republike Srpske. Uvođenje solidarnog poreza mora se pažljivo
izanalizarati i vidjeti da li bi taj porez značio dodatni namet i onako slaboj privredi.  SDS predlaže da se prije svega uradi objektivna i kvalitetrna procjena štete koju su poplave nanijele privredi te da se za
te privredne subjekte omogući niz povlastica'', kaže Šarović i dodaje:


,,Predlažemo da se privredni subjekti koji su pretrpjeli štetu u poplavama oslobode plaćanja poreza za radnike bar do kraja ove godine. Treba im omogućiti beskamatne kredite kako bi što prije pokrenuli
proizvodnju, a kamate za te kredite treba da budu na teret Vlade Republike Srpske. Obnovu Srpske treba da vrše domaća preduzeća i da se koristi domaći materijal, kako bi se na taj način jačala privreda Srpske. Rekonstrukcijom budžeta Republike Srpske mora se obezbijediti 100 miliona maraka koji bi bili usmjereni u javne radove kako bi se, između ostalog, zaposlila nezaposlena radna snaga u Srpskoj'', ističe potpredsjednik SDS-a i dodaje da BiH može iskoristiti i posebne odredbe CEFTA sporazuma.

,,CEFTA sporazum daje pravo zemlji članici da zaštiti svoju proizvodnju ukoliko se nalazi u vanrednoj situaciji. Imamo pravo da u periodu do 200 dana podignemo carinu za uvoz roba u BiH iz ostalih zemalja CEFTE, a ta sredstava bi trebalo usmjeriti za pomoć poplavljenim područjima'', kaže Šarović.

SDS predlaže i da nadzor nad podjelom sredstava za obnovu poplavljenih područja Republike Srpske vrši parlamentarno tijelo u kojem bi učestvovali predstavnici svih političkih partija koje učestvuju u radu Narodne skupštine Republike Srpske. Na taj način spriječila bi se centralizacija pomoći, na način na koji je to uradila Vlada Republike Srpske, a proces obnove zemlje bio bi znatno transparentniji te bi se spriječile eventualne zloupotrebe.

BN TV

Komentari / 16

Ostavite komentar
Name

Istočno Sarajevo

01.06.2014 11:54

Mićo i Mirko na vrh liste. Uz pomoć SNS-a i Boga do promjena i nabolje Republiku Srpsku.

ODGOVORITE
Name

pp

01.06.2014 12:13

Samo nas nemoj ti izvlačiti iz bijede!

ODGOVORITE
Name

istocno od sarajeva

01.06.2014 13:14

Sreca pa su ga Kovac i Babalj skrkali pa ga necemo gledati dalje.

ODGOVORITE
Name

pomoc

01.06.2014 13:14

Odlican predlog, imamo nacina, samo treba sprovesti u djelo, da ne bi bilo bogacenja opet pojedinaca, a vlada odmah smanjenje plata budzetskim korisnicima.

ODGOVORITE
Name

ćeri

01.06.2014 13:20

dosta je farbanja , niko vam ništa ne vjeruje , svi ste vi isti . sad bi samo namet na namet , pa ko je lud više da trpi vašu pljačku . prvo vi svi guzonje nesmijete da imate platu veću od prosječne , pa se može pričati o svemu . treba samo parazite hraniti . gdje idu ovolike taxe koje godinama plaćamo ,nema na šta se taxe ne plaćaju , pa neki sertifukati i milion gluposti , šta sve niste izmislili .nijedna vlast da nešto olakša , samo otimate .

ODGOVORITE
Name

Dragutin

01.06.2014 13:23

Dubina rupe u koju smo kao država potonuli ogleda se najbolje u tome što pored crne i nesretne vlasti imamo još crnju i nesretniju bivšu vlast koja neuspješno pokušava da odglumi opoziciju dok im hiljade kravataša i foteljaša,sinova,snaha,supruga tetki ,švalerki .... i dalje sjede u udobnim kadrovskim foteljama i ne isplati im se da puno "TALASAJU" jer bolje po fotelje sačekati da crveni padnu sami od sebe.

ODGOVORITE
Name

Deki Gradiska

01.06.2014 14:01

Mirko brate oni pojma nemaju sta i kako treba. Dzaba im govoriti i truditi se. Nema od njih nista. Nula obicna.

ODGOVORITE
Name

narod

01.06.2014 15:05

Jos koji mjesec, pa krenite Sarovicu da provedete u djelo i da vec jednom pomjerite ovu zabokrecinu. Veliki posao je pred vama i odgovornost. Zasucite rukave, pocnite da se spremate, ovaj haos ne vodi nicemu.

ODGOVORITE
Name

buduci

01.06.2014 16:26

Ako ti je Babalj bolji od Mirka ti si stvarno slijep kod ociju! Ovo je sigurno najbolji politicar kojeg opozicija ima! Zapitaj se zasto Baja i stranci pokusavaju da ga skinu cim dodje na bilo kakvu funkciju. Ako strancima i Baji ne valja to je siguran znak da narodu valja.

ODGOVORITE
Name

neko

01.06.2014 17:46

Bio najbolji ministar od kada postoji Vijece ministara BiH, smjenise ga Mile i Zlaja samo zato sto je iz SDS-a. Njemu onaj Spiric sto je izmjenjo sve stranke ne moze ni na noge politi. Sarovic je cestit, korektan i odgovoran politicar.

ODGOVORITE
Name

Lijevčan

01.06.2014 19:01

TO OKAČITE MAČKU O REP, KAD NAM NISTE POMAGALI KAD JE NAJVIŠE TREBALO SAD SVE TO ZABORAVITE. SAMO KAD SE SETIM PROŠLE GODINE SUŠA MI UNIŠTILA POLA USJEVA, TRAŽIO SAM POMOĆ OD OPŠTINE I DA DOBIJEM NEKE POVLASTICE I DOBIO SAM ŠIPAK, TAKO OVE GODINE SVE SAM PREPOLOVIO. I SAMO DA ZNATE DA JE NAŠ SELJAK OSUĐEN NA PROPAST...

ODGOVORITE
Name

LISO

01.06.2014 19:40

SVE SU OVO LOPOVI

ODGOVORITE
Name

pepeljuga

01.06.2014 20:50

JOJ, MAJKO MOJA! KADA VIDIM OVOGA SAROVICA RAZBOLIM SE PO TRI DANA NISTA JESTI NE MOGU

ODGOVORITE
Name

bb

01.06.2014 21:04

Ne znam zasto pominjete Babalja u kontekstu sa ovim lopovom koji je opljackao sve sto se moglo opljackati a sto je bilo namjenjeno za izgradnju srpskog sarajeva...lopov najveci, dosta je on pokazao I dokazao, a babalj je veliki covjek I pravi politicar, I samo neka nastavi naprijed do pobjede....

ODGOVORITE
Name

вукоје

01.06.2014 21:29

Џаба ви то њима говорите Шаровићу, ова неспособна Влада само је способна када су у путању малверзације, криминал и корупција.

ODGOVORITE
Name

zenica

01.06.2014 21:32

dobar ministar

ODGOVORITE