Rus u čamcu prešao Pacifik

Poznati ruski putnik i sveštenik Fjodor Konjukov uspešno je prešao Tihi okean u čamcu "Turgojak" i došao do obala Australije.

Zanimljivosti 01.06.2014 | 09:14
Rus u čamcu prešao Pacifik

Konjukov (62) isplovio je 22. decembra 2013. godine iz čileanske luke Konkon i uputio se u Brizbejn u Australiji. Njegov cilj je bio da pređe Pacifik u čamcu, odnosno da prevali više od 17.200 kilometara za 200 dana.

Okeanski vetrovi i struje skrenuli su ga sa prvobitno planiranog kursa pa je Konjukov izabrao drugu rutu, 100 kilometara severno od Brizbejna i uplovio u gradić Mululaba u Kvinslendu. Putovanje je trajalo 160 dana, navodi Itar-tas.

Međunarodno veslačko okeansko udruženje saopštilo je da je prethodni najbolji prelazak južnog dela Pacifika u čamcu trajao 273 dana. Ovaj rezultat postigao je 52-godišnji Džim Šekdar 2002. godine.

Svestrani Konjukov poznat je i po tome što se dva puta popeo na Mont Everest, kao i na najveće planinske vrhove svih drugih kontinenata. Prešao je Atlantik za 46 dana, prešao je 800 kilometara na Grenlandu u sankama koje su vukli psi za 16 dana, nekoliko puta je išao na Severni pol i sam je obišao celi Antarktik.

Ruski predsednik Vladimir Putin čestitao je Konjukovu na uspešno završenoj ekspediciji, navodeći da je time nastavio veliku tradiciju ruskih istraživača i avanturista koji su dali značajan doprinos proučavanju okeana.

Komentari / 0

Ostavite komentar