Kršenje prava Srba na Kosmetu

Gradonačelnici kosovskih opština sa većinskim srpskim stanovništvom upozoravaju da se uvođenjem novih pravila Centralne izborne komisije samoproglašenog Kosova o broju osvojenih mandata na osnovu rezultata ostvarenog na izborima indirektno smanjuju prava srpskog naroda i ostalih nealbanskih zajednica.

Srbija 31.05.2014 | 21:43
Kršenje prava Srba na Kosmetu

 

Gradonačelnici u saopštenju ističu da je to čist primjer kršenja Zakona o opštim izborima na Kosovu i Metohiji.

Argument u kojem se manji broj mandata za Srbe vezuje za ukidanje prava na rezervisana mjesta, iako je to, kako ističu, propisano Ustavom samoproglašenog Kosova, uskraćena zbog političke ucjene, je čista zamjena teza kojom Priština pokušava da prikrije kršenje sopstvenih zakona.

"Ovakvo licemerje institucija, koje tako `iskreno` žele integraciju srpskog naroda u sistem koji sami ne poštuju, možemo tumačiti samo na jedan način, a to je da i ne postoji iskrena namera i želja za tim", navode gradonačelnici.

U saopštenju se dodaje da se isticanjem simbola /Republika Kosovo/ na svakom dokumentu, pa i glasačkom listiću, ne uspostavljaju institucije i sistem vrijednosti, već se to radi poštivanjem Zakona i osnovnih prava koja su ustanovljena u sistemu evropskih vrijednosti.

S obzirom na ovakav pristup kršenja osnovnih pricipa demokratije i evropskih vrijednosti, gradonačelnici smatraju da i dalje ne postoje uslovi za učešće srpskog naroda na predstojećim izborima, do kojih je ostalo samo sedam dana.

Gradonačelnici Zubinog Potoka, Leposavića, Sjeverne Kosovske Mitrovice, Zvečana, Gračanice, Novog Brda, Parteša, Raniluga i Klokota pozivaju međunarodnu zajednicu da se aktivnije uključi u rješavanje problema, da bi se stvorili preduslovi za učešća srpskog naroda i nealbanskih zajednica u političkom životu na Kosovu i Metohiji.

"Posledice neučešća srpskog naroda na predstojećim izborima bile bi nesagledive u smislu neuspeha demokratije, a dovele bi u pitanje i provođenje sporazuma iz Brisela", upozoravaju gradonačelnici i apeluju na sve relevantne faktore da se izbjegne situacija koja od nikoga neće napraviti pobjednika.

Ovo saopštenje nije potpisao gradonačelnik Štrpca Bratislav Nikolić, član Samostalne liberalne stranke, iako je predsjednik te stranke Slobodan Petrović, aktuelni vicepremijer u samoproglašenom Kosovu, drugi na Srpskoj listi kandidata za poslanike u kosovskom parlamentu.

Komentari / 0

Ostavite komentar