BiH neophodna strana pomoć

Guverner Centralne banke BiH Kemal Kozarić tvrdi da su predstavnici Međunarodnog monetarnog fonda /MMF/, sa kojima je nedavno razgovarao o njihovom načinu pomoći pri saniranju štete nastale u katastrofalnim poplavama, obećali da će BiH do kraja sljedećeg mjeseca dostaviti takozvanu duplu pomoć od 200 miliona KM.

Bosna i Hercegovina 31.05.2014 | 11:26
BiH neophodna strana pomoć

On je istakao da bi BiH u paketu sa dogovorenim nastavkom stendbaj-aranžmana sa MMF-om do kraja juna trebalo da dobije ukupno 400 miliona KM, te je sada ostalo da Dom naroda parlamenta BiH usvoji dogovoreni Zakon o akcizama i Zakon o sprečavanju pranja novca, da bi obećana sredstava MMF-a bila što prije dostupna.

"Prirodna katastrofa koja nas je zadesila nanijela je ogromnu štetu koju će biti nemoguće sanirati bez strane pomoći. U tom smislu, ohrabruje me sastanak sa predstavnicima MMF-a jer sam vidio promjenu u njihovom pristupu BiH", rekao je Kozarić za "Pres Republike Srpske".

On je napomenuo da će Centralna banka zamijeniti građanima pokvašen i uništen novac u poplavama, da su pozvane i banke da ne naplaćuju transakcijske troškove, dok će iduće sedmice biti održan sastanak sa agencijama za bankarstvo, da bi pozvali banke da reprogramiraju i relaksiraju kreditne obaveze prema svojim klijentima.

On smatra da je neophodno dati što više olakšica poslovnim ljudima iz BiH koji žive i rade u inostranstvu, jer se oko tri i po milijardi KM godišnje ulije u BiH zahvaljujući njihovim doznakama, što su značajna sredstva.

"Mogli bismo im dati određene projekte i olakšice da bi iskustva, ponašanje, filozofiju i radne navike prenijeli i na ove prostore. To znanje koje su stekli u inostranstvu važno je da se prenese među ljude u BiH, jer se plašim da nemamo neku organizovanu strategiju u odnosu sa našom dijasporom. Ta saradnja mora biti mnogo bolja i kvalitetnija", ocijenio je Kozarić.

Komentari / 0

Ostavite komentar