Međunarodna donatorska konferencija za BiH u julu

Međunarodna donatorska konferencija mogla bi se održati između 10. i 15. jula, nakon konačnog izvještaja o materijalnim štetama od poplava u Bosni i Hercegovini koji se očekuje do 18. juna, zaključeno je danas u sjedištu UN-a tokom prezentiranja informacije o trenutnom stanju sa poplavama u BiH.

Bosna i Hercegovina 31.05.2014 | 08:23
Međunarodna donatorska konferencija za BiH u julu

Ističe se da bi osigurana novčana sredstva nakon odobravanja do BiH mogla doći tek u septembru. Stoga se naglašava da bi novčana pomoć na nivou bilateralnih odnosa bila u ovom trenutku jako korisna.

Navode se područja Odžaka i Orašja kao ona koja su najviše pogođena poplavama. Također, se navodi da je poplavljen i uništen veliki dio obradivih površina i usjeva, te da je stočni fond uništen u velikoj mjeri, no i to da obnova i čišćenje protiču znatno brže od očekivanog.

U izvještaju o trenutnom stanju o poplavama u BiH, ističe se i problematika mina i viškova naoružanja, te se navodi da su po tom pitanju najugroženiji Maglaj, Odžak i Brčko.

Ističe se i to da, uz činjenicu da je do početka školske godine ostalo nešto više od tri mjeseca, potrebno je prije svega obnoviti ustanove za predškolsko obrazovanje, vrtiće, te omladinske centre koji sprječavaju maloljetničku delikvenciju.

Komentari / 1

Ostavite komentar
Name

Md

01.06.2014 20:29

Iz ovih fondova ima da bude kao sa donacijama,svi su dobili osim Srba i ako su dobili to je bilo dvostruko manje

ODGOVORITE