Da masna koža ne sija

Problem preteranog sjaja masne kože naročito je izražen leti, kada dođe toplije vreme. Pročitajte nekoliko saveta kako da negujete kožu i da to izbegnete.

Moda i ljepota 31.05.2014 | 06:37
Da masna koža ne sija

Sjaju masne kože, naročito u T-zoni – čelo, nos, brada, može da doprinese nekoliko faktora: stres, poremećaj hormona, ali ovaj tip kože može biti i nasledan ili "izazvan" šminkom.

Iako zvuči potpuno naopako, za negovanje masne kože trebalo bi koristiti ulje. I ovaj tip kože je ponekad suv, ali ne bi trebalo da je tretirate raznim hidratantnim kremama. Umesto toga, dovoljno je nekoliko kapi prirodnog ulja jojobe, kokosovo, bademovo ili maslinovo ulje. Na ovaj način signaliziraćete koži da nema potrebe da proizvodi toliko masnoće.

Osobe koje imaju masnu kožu takođe ne bi trebalo previše često da tretiraju kožu različitim sapunima za lice jer će to "naterati" kožu da proizvodi više masnoće, kako bi nadoknadila gubitak nakon pranja sapunom.

Pokušajte da držite ruke dalje od lica. Koža prstiju sadrži određene masti koje se dodirom lako prenesu na lice, zajedno sa prljavštinom i bakterijama. Dakle, jasno je - rezultat dodirivanja lica biće masnija koža.

Ukoliko imate problem sa masnom kožom, trebalo bi da obratite pažnju i na ishranu. Hormonske promene jedan su od uzroka kože sjajne od masnoće,  pa bi trebalo da izbegavate prerađenu hranu, a jedete više voća i povrća. Takođe, pokušajte da unosite manje mlečnih proizvoda jer i oni pospešuju proizvodnju masnoće.

Masnu kožu dobro je ponekad istrljati pomorandžinom korom, kako biste uklonili višak masnoće sa lica. Pomorandžina kora u sebi sadrži određene supstance koje pomažu i u uklanjanju mitisera.  Ukoliko imate ovaj tip kože, kao piling možete koristiti i mešavinu šećera i meda ili maslinovog ulja.

Za svaki slučaj, sa sobom nosite papirne maramice kako biste mogli da obrišete masni sjaj sa lica s vremena na vreme. Takođe, devojkama sa masnom kožom preporučuje se korišćenje pudera u prahu ili kamenu, nikako tečnog pudera.

Komentari / 0

Ostavite komentar