Nijemci otpisali i Tačija

Međunarodni institut za bliskoistočne i balkanske studije iz Ljubljane ocenio je u analizi situacije na Kosovu, uoči predstojećih parlamentarnih izbora, da postoji interes međunarodne zajednice da se iz političkog života u Prištini uklone "ratne vođe".

Region 31.05.2014 | 08:07
Nijemci otpisali i Tačija

U tom kontekstu primećuje se snažan pritisak Nemačke, koja želi da posle potpisivanja briselskog sporazuma i održavanja parlamentarnih izbora sa političke scene ode većina aktualnih lidera, među njima je i premijer Hašim Tači", navodi se u izveštaju.

Upravo se zato, kako navodi slovenački institut, formira Specijalni sud za ratne zločine koji bi ispitao navode iz istrage Saveta Evrope o trgovini ljudskim organima i procesuirao odgovorne.

Odlazak "ratnih vođa" je, kako se navodi u analizi, potreban kako bi se učvrstila demokratija na Kosovu i stvorili preduslovi za dostizanje pravde i pomirenja.

Za promenu politike u Prištini postoje i snažni ekonomsiki razlozi, jer vladajuće partije nisu uspele da pronađu odgovarajuće rešenje za visoku stopu nezaposlenosti i da se izbore sa korupcijom.

IFIMES, citirajući analitičare, opisuje Kosovo kao "raj za organizovani kriminal i korupciju", a tome je uzrok oslabljeno đelovanje institucija i snažnih veza političkih i kriminalnih struktura.

"Kakvu će vladu dobiti Kosovo 8. juna odlučiće građani Kosova, ali ostaje utisak da su Kosovu potrebne korenite promene i neki novi početak", zaključuje IFIMES.

Komentari / 1

Ostavite komentar
Name

Mimo

30.05.2014 20:07

Onda bih politicare sve bi trebalo u zatvore stavit jer za 20 godina nista ucinili nisu sem sto su pokrali milione I jos uvjek sire mrznju medzu ljudsku.

ODGOVORITE