Obavezna dezinfekcija vozila iz Srbije i BiH

Ministarstvo poljoprivrede RH izreklo je preventivnu mjeru obavezne dezinfekcije svih vozila koja u Hrvatsku ulaze preko 4 granična prijelaza s BiH, te 8 sa Srbijom

Region 30.05.2014 | 19:18
Obavezna dezinfekcija vozila iz Srbije i BiH

Ministarstvo je saopštilo kako je tu preventivnu mjeru izreklo s obzirom na procjenu stanja u poplavom pogođenim dijelovima susjednih zemalja i potencijalnog širenja bolesti.

Riječ je o četiri putna granična prijelaza s BiH - Stara Gradiška - Gradiška, Županja - Orašje, Slavonski Brod - Brod, Jasenovac - Gradina.

Dezinfekcijske barijere postavljene su i na privremenom pješačkom graničnom prijelazu Gunja - Brčko, a postaviće se i na graničnom prijelazu Slavonski Brod u dijelu za promet pješaka.

Dezinfekcija vozila provodiće se i na 8 graničnih prijelaza sa Srbijom - Bajakovo - Batrovci, Batina - Bezdan, Erdut - Bogojevo, Principovac - Ljuba, Principovac - Sot, Ilok - Bačka Palanka, Ilok - Neštin, Tovarnik - Šid.

U toku je postavljanje dezinfekcijskih barijera na navedene granične prelaze, a puna primjena mjere na tim lokacijama očekuje se u kasnijim popodnevnim satima.

U Ministarstvu navode i kako će se ponovnim stavljanjem u funkciju trenutno zatvorenih graničnih prelaza s BiH na njima takođe postaviti dezinfekcijske barijere.

Budući da je proglašeno stanje katastrofe, napominju, prednost pri dezinfekciji i prelasku državne granice imaju timovi i vozila koja sudjeluju u spašavanju, te vozila humanitarne pomoći.

Komentari / 0

Ostavite komentar