Međunarodna pomoć stiže u BiH

Visoki predstavnik u BiH Valentin Incko posjetio je danas Operativno-komunikativni centar BiH da bi se upoznao sa aktivnostima koje su preduzeli u vrijeme poplava kao i aktivnostima koje se trenutno odvijaju.

Bosna i Hercegovina 29.05.2014 | 12:48
Međunarodna pomoć stiže u BiH

U Operativni centar svakodnevno pristiže pomoć međunarodne zajenice,ali njena distribucija i podjela na terenu nije u nadležnosti tog Centra.

,,Situacija na terenu,kada su polave u pitanju se stabilizuje, ali problema ima još u Posavini i Semberiji gdje se voda sporo povlači'', kaže zamjenik ministra bezbjednosti u Savjetu ministara Bih Mladen Ćavar.

On dodaje da u Operativno-komunikativni centar tone i tone međunarodne pomoći stižu svakodnevno,ali distribucija i podjela te robe na terenu nije njihova nadležnost.

,,Sistem distribucije međunarodne pomoći je takav da mi promamo potrebe sa terena i ponudu međunarodne zajednice. Sva pomoć distribuiše se preko entitetskoh štabova Civilne zaštite. Mi radimo samo koordinaciju i u nekim slučajevima kada ima problema na terenu obezbješujemo prevoz robe preko Oružanih snaga BiH ili EUFOR-a'', kaže Ćavar.


,,U BiH je ovih dana previše patnje, žalosti i suza'', izjavio je visoki predstavnik Valentin Incko prilikom posjete Operativno komunikativnom centru BiH i dodao da tim ljudima svi moramo pomoći.


,,To je najvažnije da pomoć stiže ljudima koji su sve izgubili i to ne prvi put. Mnogi od njih u ratu su izgubili imovinu, a sada im se to ponovo dešava.Njima treba prioritetno pomoći.Znam da za one koji žive u bijedi i sirotinji pomoć sporo stiže, ali sada ne treba pričati o tome ko je kriv i ko je šta  radio,već treba svi da pomognemo'', kaže Incko.

Samir Agić pomoćnik ministra bezbjednosti za Civilnu zaštitu u Savjetu ministara BiH kaže da je prva faza u završena, a to je spašavanje života.

,,Sada nam slijedi druga faza.Obnova uništene zemlje.Biće potrebno izgraditi nove kuće, nove fabrike i nova radna mjesta. Problem je i što su neka naselja u BiH potpuno uništena klizištima i polpavama i moraće se graditi na drugom sigurnijem mjestu'', kaže Agić.

BN TV

Komentari / 0

Ostavite komentar