Potrebna reforma Civilne zaštite

Ministar unutrašnjih poslova Republike Srpske Radislav Jovičić ocijenio je da je potrebno pristupiti potpunoj reformi Civilne zaštite u Srpskoj i njenom potpuno novom opremanju.

Republika Srpska 28.05.2014 | 23:05
Potrebna reforma Civilne zaštite

Komentarišući navode da Civilnoj zaštiti tokom poplava nije na raspolaganju bilo dovoljno čamaca, Jovičić je rekao da u vrijeme raspodjele opreme nije bio na ministarskoj funkciji i da nema informacije o broju i načinu podjele čamaca.

"Pitanje je da li su čamci koji su dijeljeni adekvatni za ovakve situacije, jer smo imali dosta problema kod korištenja gumenih čamaca od rafting klubova u Doboju, od kojih je veliki broj probijen", rekao je
Jovičić.

On je naveo da je veliki teret odgovornosti na gradskim i opštinskim štabovima Civilne zaštite i da se u javnosti često stvara zabuna da Republička uprava Civilne zaštite ima velike nadležnosti.

Jovičić je podsjetio da je naložio formiranje radne grupe koja će proučiti set zakona koji regulišu ovu oblast da bi bila utvrđena odgovornost svih koji su napravili propuste ne primjenjujući propise, kao i same slabosti zakonskih propisa.

Govoreći o organizovanim pljačkama u Srpskoj tokom poplava, ministar je naveo da je bilo takvih pokušaja, ali da nije bilo mnogo organizovanih i jakih grupa, s obzirom da je policija na prve znakove
takvih pojava rigorozno reagovala.

"U Šamcu smo imali grupu kod koje smo pronašli alat podesan za obijanje prostorija, tako da su njihove namjere bile sasječene već u startu", rekao je Jovičić, navodeći da je sve što je u to vrijeme rađeno dokumentovano i da će se o tome izjasniti nadležna tužilaštva.

On je ocijenio da je Vlada Republike Srpske tokom poplava reagovala na najbolji mogući način.

Prema njegovim riječima, nema novih prijava nestalih lica u poplavama, a MUP odmah obavještava javnost o svakoj prijavi.

Komentari / 5

Ostavite komentar
Name

Zaštitar

28.05.2014 18:08

Ministre,zar je moralo doći do katasrofalnih poplava ili možda neke druge prirodne nesreće, pa da shvatite da RS nema civilnu zaštitu koja je osposobljena da se suprotstavi prirodnim nesrećama, Zaista žalosno.

ODGOVORITE
Name

Душко

28.05.2014 18:41

Замисли:Министар у влади каже и оцјењује да је влада радила добро за вријеме поплава. За све су криве мјесне заједнице, јер нису имале довољно чизама, нису имале багере, нису имале пара, нису имале ратне а немају ни робне резерве. Срам да буде мјесне заједнице Не може то тако. Неће ваљда влада и председник да се с тим бакћу. Јер ко ће онда красти, ко ће градити виле по Београду, ко ће лагати сав народ? Не може то тако види ти шта је народ умислио. А откуд сад и тај народ. Па не можеш од овог народа који је баш сад нашао да се дави у води ништа ућарити.

ODGOVORITE
Name

Md

28.05.2014 18:46

Pa mi i nemamo civilnu zastitu,i ako hoćete da je pravite nemojte je praviti da sjede samo po kafanama i piju,ili napraviti nesto da vrijedi ili nemojte trositi djabe pare,ova sadasnja nema naj osnovnijih stvari ni čizama i lopata a da ne pričamo o nekim stvarima sto sve civilne zastite u svijetu imaju,npr,čamci ,pa agregati,itd

ODGOVORITE
Name

janko

28.05.2014 18:54

Direktor CZ nije se ni pojavio u javnosti prva dva dana poplava. Kadar nepismenog Klosarca, fuj.

ODGOVORITE
Name

Mi sami

28.05.2014 19:06

E moj ministre...Veze vi nemate ni o ce4mu.Kad vas ljudi pitaju nesto vi se silite i bahatite,a kasnije kad se desi nesto kukate.Podnesi ti ostavku nisi ti za to...neka neko drugi radi..

ODGOVORITE