Selo koje jedna kiša dijeli od uništenja

Selo Rebelj u okolini Valjeva jedno je od onih koje je pretrpelo najveću štetu u poplavama prije desetak dana.

Srbija 28.05.2014 | 12:44
Selo koje jedna kiša dijeli od uništenja

Kuće u selu Rebelj između Valjeva i Bajine Bašte su porušene, a na okolnim brdima proradila su klizišta.


"To je neopisivo bilo, kuknjava i jauk. Gde ko može da izbegne i ništa drugo. Još smo pod strepnjom. Stalno strahujem, kako kapne kiša ja strahujem", kaže jedan od mještana Radisav Pirgić.

Dragan Pirgić jedan je od rijetkih koji je ostao u ovom selu. Već šest mjeseci nosi gips, a sa poslednjeg previjanja donio ga je komšija na leđima, jer puta do sela nema. Kaže da su, kada je zemlja krenula, najveći strah kod ljudi izazvali tutnjava i drugi čudni zvuci, ali i osjećaj bespomoćnosti i neizvesnost.

"Dežurao sam cele noći, bila deca od komšija, ja sam dežurao, ona su spavala, ako krene neka situacija da izbacujem decu. Hajde što sam razmišljao o deci, ali nisam znao kud ću ja. Da imam ja noge ja bih begao, ali gips pravi probleme. Razmišljam šta ću, nek guta zemlja, šta da radim", kaže Pirgić.

Stariji meštani ne sjećaju se da se nekad dogodilo nešto slično. Kažu, dešavalo se da kiša pada i po tri nedjelje, pa da ne bude problema. Sada je padala tri dana i dvije noći, a noći kao da nije ni bilo.

"Kao da je dan, a mesečine nema, a sve se vidi napolju, što reklo dete belo, sve belo napolju, a neprestano i kiša pada", kaže Marija Pirgić.

U Rebelju potpuno se promijenila konfiguracija terena. Pomjereno je i groblje. Klizište je uništilo njive, zasade malina i stvorilo nova jezera.

Pred očima mještana nestajalo je sve što su godinama stvarali. Trešnja koja je bila odmah do kuće nalazi se dvadesetak metara niže.

Građevinski stručnjaci koji su obišli selo kažu da većina kuća nije bezbjedna.

"Sledeća kiša i ode sve, rekli su stručnjaci da može da ode u svako doba. Nije, sigurno, ma kakvi i neće biti nikad. Šta ćemo mi? Bog sveti zna, ja opet kažem bože zdravlja pa šta bude", kaže Dragan.

A dotle Marija i Radisav Pirgić i dalje obavljaju sve seoske poslove. Ne znaju dokle će i to moći, jer svaka kiša može da izazove novu katastrofu.

Vlasti planiraju da presele sve ugrožene.

Komentari / 0

Ostavite komentar