Za saniranje posljedica dodatnih 65 miliona evra

Evropska komisija je izdvojila dodatnih 65 miliona evra pomoći BiH i Srbiji za saniranje posljedica poplava.

Bosna i Hercegovina 27.05.2014 | 19:20
Za saniranje posljedica dodatnih 65 miliona evra

Iz Delegacije EU u BiH saopšteno je da je od tog iznosa tri miliona izdvojeno za humanitarnu pomoć najugroženijima u obje zemlje, i to za njihove najhitnije potrebe, naročito za prehrambene artikle, zdravstvenu zaštitu i sredstva za čišćenje, prvu pomoć i zbrinjavanje.

Prioritet predstavlja snabdijevanje zdravstveno ispravnom vodom za piće i osnovnim hitno potrebnim artiklima, kao što su ćebad, madraci, kreveti, posteljina i aparati poput isušivača vlage radi saniranja
oštećenih kuća.

Ova sredstva biće upućena preko Crvenog krsta i ostalih partnerskih organizacija na terenu.

Humantarna sredstva od tri miliona evra izdvojena su pored pomoći u materijalnim sredstvima, koju su dostavile 22 države članice EU putem Mehanizma civilne zaštite EU.

U BiH i Srbiji angažovano je više od 660 humanitarnih radnika, a sa njima su stigli i motorni čamci, helikopteri, pumpe i humanitarni paketi.

Preostali iznos od 62 miliona evra izdvojen je za obnovu i humanitarne potrebe u pogođenim područjima u kratkoročnom i srednjoročnom periodu.

Ova sredstva su preraspodijeljena iz ranijih programa koji se finansiraju iz Instrumenta pretpristupne pomoći /IPA/.

Sredstva će biti na raspolaganju krajem juna kao pomoć za javnu infrastrukturu, kao što su škole i službe socijalne zaštite, i nabavku osnovnih sredstava za preduzeća i poljoprivredna gazdinstva s ciljem
ponovnog pokretanja djelatnosti.

Osim toga, program IPA 2013. obuhvatiće i poziv za podnošenje prijedloga u visini od dva miliona evra, koji će biti objavljen u junu kao pomoć kod uvođenja modula za odgovor na poplave u skladu sa
Mehanizmom civilne zaštite EU.

EU je opredijeljena da nastavi sa pružanjem pomoći i u srednjoročnom i u dugoročnom periodu novim IPA sredstvima koja će biti izdvojena za period 2014-2020.

Tačan djelokrug i iznos biće utvrđeni na osnovu sveobuhvante procjene potreba koja se očekuje u predstojećim sedmicama kako bi sredstva bila raspoloživa objema zemljama tokom ljeta.

Evropska komisija radi sa pogođenim zemljama i u tijesnoj koordinaciji sa međunarodnim finansijskim institucijama na procjeni tačnih potreba i utvrđivanju najboljih instrumenata i finansijske podrške.

Na toj osnovi, EU će mobilisati dodatna IPA sredstva kao pomoć u obnovi infrastrukture i unapređenju upravljanja rijekama i rizikom od poplava, između ostalog i sa regionalnog stanovišta.

Time će biti omogućeno bolje predviđanje i saniranje rizika i poboljšan mehanizam civilne zaštite u slučaju elementarnih nepogoda.

U okviru namjenskog instrumenta EU za doprinos stabilnosti i miru /bivši Instrument za stabilnost/ već se izdvaja ciljana podrška, uz pomoć stručnjaka na procjeni potreba i biće izdvojena dodatna sredstva
za rješavanje problema mina u BiH, što je od najvećeg značaja.

Centar Evropske komisije za koordinaciju intervencija u vanrednim situacijama u stalnom je kontaktu sa nadležnim organima u pogođenim zemljama i vodi računa o tome da pomoć koja se šalje odgovara potrebama na terenu, navodi se u saopštenju.

Dva tima civilne zaštite EU pomažu u koordinaciji isporuke pomoći u Srbiji i BiH.

Evropska komisija sufinansira i troškove transporta pomoći i organima vlasti obezbjeđuje satelitske snimke poplavljenih područja.

Komentari / 0

Ostavite komentar