VRS nije gađala pijacu Markale

Bivši oficir Vojske Republike Srpske /VRS/ Slavko Gengo rekao je na suđenju generalu Ratku Mladiću pred Haškim tribunalom da VRS nije gađala sarajevsku pijacu Markale.

Republika Srpska 27.05.2014 | 20:16
VRS nije gađala pijacu Markale

Potpukovnik u penziji Slavko Gengo, koji je u to vrijeme bio komandant jednog od bataljona VRS na obroncima oko Sarajeva, posvjedočio je da je Unprofor dan poslije eksplozije, zajedno sa oficirima VRS, došao na minobacačke položaje njegove jedinice i utvrdio da iz tih oruđa nije otvarana vatra.

Svjedok je potvrdio da je, pri uzvraćanju na vatru Armije BiH iz Sarajeva, bio svjestan da može izazvati "kolateralnu štetu" među civilima, ali je istakao da VRS nije imala namjeru da teroriše civile.

Gengo je objasnio da se VRS isključivo branila, objasnivši da su muslimanske snage zloupotrebljavali civilne objekte.

Na pitanje tužioca koje je mjere preduzimao da spriječi stradanje civila u gradu, Gengo je ukazao da je o tome trebalo da vodi računa suprotna strana, kada je napadala srpske položaje.

"Šta sam ja mogao da preduzmem na suprotnoj strani. Suprotna strana je te mjere trebalo da preduzme, ako je dejstvovala iz pokretnih oruđa... blizu bolnice, bila je dužna da obezbijedi da uzvratna vatra ne naškodi civilima... Ne mogu ja da sklonim civile na njegovoj strani", rekao je Gengo.

On je istakao da je u Sarajevu bilo srpskog, hrvatskog i muslimanskog stanovništva i da nije mogao znati ko se nalazio kraj položaja Armije BiH, prenose beogradski mediji.

Gengo je odbacio sugestiju tužioca da dokumenti vojnih posmatrača UN pokazuju da je VRS artiljerijom gađala Sarajevo i kada nije bila izazvana vatrom iz grada.

Svjedok je objasnio da su na meti bili "legalni vojni ciljevi" i da "nikad bez razloga nije pucano".

Suđenje generalu Mladiću biće nastavljeno sutra, kada će odbrana izvesti novog svjedoka.



Komentari / 0

Ostavite komentar