Švajcarska donirala 79 viljuškara

Ministar odbrane BiH Zekerijah Osmić i načelnik Zajedničkog štaba Oružanih snaga /OS/ BiH general-major Anto Jeleč zvanično su danas u kasarni OS BiH "Rajlovac" kod Sarajeva preuzeli donaciju Vlade Švajcarske od 79 viljuškara.

Bosna i Hercegovina 27.05.2014 | 18:03
Švajcarska donirala 79 viljuškara

Osmić je u ime Ministarstva odbrane i OS BiH zahvalio Vladi Švajcarske na ovoj vrijednoj donaciji, saopšteno je iz Ministarstva.

On je stakao da će biti bitno unaprijeđene manipulativne mogućnosti u skladištima OS BiH, te da će značajno biti olakšan proces stokiranja municije i minsko-eksplozivnih sredstava, čime će biti ubrzano izvršenje radova i ostvarene značajne materijalne uštede.

Kao sastavni dio ove donacije oružane snage Švajcarske su realizovale obuku za 10 mehaničara za održavanje viljuškatra, 60 rukovalaca-vozača, a naknadno će stići i dva kontejnera rezervnih
dijelova za ova sredstva, čime će biti obezbijeđena značajna održivost sistema održavanja doniranih sredstava.

Ambasador Švajcarske u BiH Andre Šaler istakao je važnu ulogu koju su odigrale OS BiH u procesu spašavanja građana na područjima ugroženim poplavama.

Šaler je podsjetio da su viškovi naoružanja i municije u BiH i dalje ozbiljan bezbjednosni izazov, te da je ovo konkretan doprinos Švajcarske u izgradnji kapaciteta OS BiH u procesu rješavanja viškova
ogromnih količina opasne municije u BiH.

Ceremoniji zvaničnog uručenja donacije prisustvovali su predstavnici komande EUFOR-a u BiH, predvođeni komandantom generalom Diterom Hajdekerom, te predstavnici NATO štaba u Sarajevu i Uprave za indirektno oporezivanje BiH.

Komentari / 1

Ostavite komentar
Name

Md

27.05.2014 16:32

E i ovi Svicarci svašta šalju kakvi crni viljuskari Dodik i Bakir vise vole kes pare,mada prodace oni i ove viljuskare

ODGOVORITE