Narodna skupština o poplavama za 10 dana

Predsjednik Narodne skupštine Republike Srpske Igor Radojičić danas je u Sarajevu sa predsjedavajućim Predstavničkog doma Parlamenta Federacije BiH Safetom Softićem razmijenio informacije o situaciji u BiH izazvanoj poplavama i klizištima, kao i ideje o rješavanju nastalih problema.

Republika Srpska 27.05.2014 | 13:22
Narodna skupština o poplavama za 10 dana

Radojičić kaže da će se za 10-ak dana održati sjednica Narodne skupštine Republike Srpske na kojoj će se razmotriti informacija o elementarnim nepogodama i utvrdi  program mjera za pomoć ugroženom stanovništvu i privredi.

,,Republika Srpska pripremiće novi set zakona, napraviti registar poplavama ugroženih fizičkih i pravnih lica, formirati fond solidarnosti, uputiti jednokratnu pomoć najugroženijim i donijeti nove fiskalne politike, koje moraju biti usklađene sa Federacijom BiH kako se ne bi ponovo desilo da privrednici iz Srpske zbog velikih poreza bježe u drugi entitet'', nabraja predsjednik Narodne skupštine Republike Srpske Igor Radojičić.

Na naše pitanje kada će uraditi nešto konkretno jer poplave su počele prije skoro 15 dana, Radojićić uzvraća pitanjem: ,,Da li ste vi bili negdje na terenu? Teško je sagledati razmjere štete iz kabineta.''

Ko je gdje bio i ko je šta radio zna se ili će se kad tad saznati, a Radojičić nas je obavijestio da Srpska izgleda kao da se desio novi rat, te da je poplavama pogođeno preko 80% stanovništva i privrednih subjekata u Srpskoj.

Na naše ponovljeno pitanje šta rade da poprave situaciju i dopreme hranu i vodu do ugroženog stanovništva odgovara:

,,Nakon prve faze spašavanja ljudskih života u toku su druge dvije faze.Čišćenje i dezinfekcija.To je nadležnost lokalnih zajednica, a pomoći će i Republika. Humanitarna pomoć usmjerava se preko Crvenog krsta koji je organizovan i prisutan na terenu''.


Radojičić dodaje da je sljedeća faza uspostavljanje sistema mjera za pomoć i obnovu Srpske. Biće teško jer su pali javni prihodi, ističe Radojičić, ali Vlada Srpske ima spremno rješenje.


,,Razmišljamo o uvođenju solidarnog poreza koji bi bio jedan od izvornih prihoda Fonda solidarnosti'', kaže Radojičić.

Radojičić ističe da će se u narednom periodu razmatrati odgovornost i ponašanje pojedinaca i institucija u vanrednoj situaciji, a po njemu jasno je da Zajedničke institucije BiH nisu adekvatno reagovale.

Činjenicu da su tri ministra iz SNSD-a,koji predstavljaju Republiku Srpsku u Savjetu ministara BiH, bila protiv uvođenja vanrednog stanja u BiH nismo ovom prilikom komentarisali.

Predsjednik Narodne skupštine Republike Srpske kaže da se mora uspostaviti bolja koordinacija Srpske i Zajedničkih institucija BiH, kako bi međunarodna pomoć, koja dolazi preko institucija BiH, bila adekvatno raspoređena.

BN TV

Komentari / 10

Ostavite komentar
Name

Miki

27.05.2014 13:31

Ovakav javašluk i indolentnost pokazuje da se u ovoj kataklizmi saziva skupština Republike Srpske za 10-ak dana .Da treba kupiti novi helikopter, avion ili dati 10.000.000,00 miliona Kusturici preko noci bi bila sazvana Skupština. Ovako čeka se ko preživi .

ODGOVORITE
Name

Dragisa

27.05.2014 14:46

Ma kod nas je jos uvijek vandredno stanje i poplave,jos malo i ima da se utopimo, kad nam vi i gospoda iz SNSD-a vodi drzavu.

ODGOVORITE
Name

svabo

27.05.2014 14:59

Kakav je sad ovo preokret i rusenje Republike Srpske. Znaci ovi Dodikovi su spremni saradjivati sa drzavom, doduse u pitanju je samo podjela para.

ODGOVORITE
Name

alex 539

27.05.2014 16:38

Čišćenje i dezinfekcija. To je nadležnost lokalnih zajednica, a pomoći će i Republika. Humanitarna pomoć usmjerava se preko Crvenog krsta koji je organizovan i prisutan na terenu. A šta ako Republika ne pomogne?

ODGOVORITE
Name

KNJAZ MILOS

27.05.2014 17:55

Trazim na stranici SNSD neki lik, neku licnost, bilo koga ko bi mogao da zaokupi moju paznju po bilo kojem osnovu: pamecu, rjecitosti, izgledu, ljepoti, elgenaciji, i cini m,i se da je to uzaludan posao... Tako i za gospodina predsjednika skupstine nemam pozitivno misljenje ni po kojem osnovu...

ODGOVORITE
Name

Ljiljana

27.05.2014 18:04

Molim vas nemojte se sastajati,bolje je ovako,vi pricajte a ko hoce neka slusa

ODGOVORITE
Name

ОКСИГЕН

27.05.2014 18:46

Опет Радојчићева папазјанија...опет би ђетић у јавност по сваку цијену...а нико га ни зашта не пита. Па отишао у Сарајево да се слика и као он нешто најављује. А Сарајево му као мрско, јер се ето није добро снашло у овој поплавној несрећи. То рече у парламенту ФБиХ...Да је шћео, он не би чекао да опозиција изађе са предлогом за ванредну сједницу скупштине. Морао ју је под хитно сазвати и из свог џепа и од своје и женине превисоке плате одвојити за поплављене...и бити примјер осталим посланицима. Виђе ли ђетић шта раде посланици српског парламента? Скупише паре, одвојише од посланичких накнада и уплатише пострадалима. Али Радојчић, његова братија и њихова партија нису дорасли времену које их је избацило у први план. Зато нам пси и даље лају а каравани пролазе.

ODGOVORITE
Name

lazar

27.05.2014 19:31

Alaj su neki osjetljivi kad je u pitanju rjec humanitarna pomoc.odmah se sjete svog ratnog i posleratnog vladanja i raspolaganja humanitarnom pomoci.glavna pomisao u njihovim glavama da je sad malo umjesati prste.

ODGOVORITE
Name

ko sam ja

27.05.2014 19:36

Ovi iz Snsd ..su stvarno jadni :) ako su nesto pogrjesili onda ne valja BIH ..ako su nesto skrivili ne valja SDS ... a sami su odbijali pomoc oruzanih sanga bih itd ..turci ciste Bjeljinu ...( svaka im cast ) dosli su zaslugom BOSNJAKA a ne srba to ovi iz SNSD dobro znaju ,pa poksauvaju malo nacionalisticki ne valja nista u bosni vidis da ne ide a jedni oni blokiraju sve ..ljep pozdrav napacenom narodu

ODGOVORITE
Name

GORAN VRS

27.05.2014 21:15

Kada treba povecati plate budzetlijama sjednica se zakaze za sat a sada kada treba pomoci narodu moze se cekati i 10 dana.Sve vas treba pohapsiti i krivicno goniti za ovu katastrofu jer ste direktno odgovorni prvo za izginule ljude a onda i za materijalnu stetu jer ste upravo vi pokrali stotine miliona namjenjene za odbranu od poplava dragi Dodikovi hostapleri

ODGOVORITE