Priveden bivši gradonačelnik Niša

Bivši gradonačelnik Niša Miloš Simonović, nekadašnji funkcioner DS, priveden je jutros i određeno mu je zadržavanje do 48 sati zbog pronevere gradskog budžeta.

Srbija 27.05.2014 | 15:56
 Priveden bivši gradonačelnik Niša

Pored Simonovića (rođenog 1973), priveden je i zamenik gradskog javnog pravobranioca Vladimir Stamenković (1960).

Kako je saopštio MUP, oni se sumnjiče da su izvršili krivično delo zloupotreba službenog položaja čime su oštetili budžet grada Niša za oko 90 miliona dinara.

Sumnja se da je M. S. izvršio krivično delo tako što je u decembru 2011. godine, zloupotrebom svog službenog položaja, zaključio ugovor sa privatnim preduzećem bioskopa ''Vilin Grad'' DOO Niš u trajanju od 15 godina, bez saglasnosti Republičke direkcije za imovinu.

Takođe, osumnjičeni V.S. je pre potpisivanja ugovora dostavio mišljenje da ovakav ugovor ispunjava zakonske uslove i da se kao takav može zaključiti, što je suprotno Zakonu o javnoj svojini", navedeno je u saopštenju MUP-a.

Po isteku zadržavanja osumnjičeni će, uz krivičnu prijavu, biti sprovedeni nadležnom tužilaštvu, dodaje MUP.

Simonović je bio funkcioner DS kada je stupio na dužnost gradonačelnika Niša 2008, zamenivši na tom mestu Smiljka Kostića. Mediji su u decembru 2012. pisali da je Simonović, koji tada više nije bio na funkciji gradonačelnika, bio na informativnom razgovoru u MUP-u, zbog, kako se navodilo, slučaja "Vind džet".

Kako su tada pisale Južne vesti, u pitanju je bila istraga u vezi sa spornim ugovorom između Grada Niša i italijanske avio-kompanije, koja je pokrenuta zbog sumnji u brojne nezakonitosti pri odobravanju subvencija za letove "Vind džeta" iz Niša za Bolonju.

Navodno je, po odluci Simonovića, iz gradskog budžeta "Vind džetu" od novembra 2009. godine plaćano da leti iz Niša. Letovi su obustavljeni sredinom oktobra 2010. godine, a italijanska strana još nije vratila dug od 50.000 evra koje je Grad ranije uplatio kao depozit. "Vind džet" je u avgustu 2012. ugašen.

Pri tom, kako su utvrdili i državni revizori, bivši gradonačelnik je ugovor sa "Vind džetom" sklopio suprotno zakonu, odnosno bez tendera.

Simonović je u februaru ove godine zajedno sa još 5 odnornika DS iz Niša napustio tu stranku.

Komentari / 3

Ostavite komentar
Name

bosnjo

27.05.2014 13:26

U Srbiji se odvija klupko a kad ce kod nas da pocne?

ODGOVORITE
Name

GASTARBAJTER

27.05.2014 13:41

A STA CE OVDE BITI GRADONACELNIKA U "PRZUNU" KADA SE POKRENU AKCIJE PRESRETANJA TAJKUNA...

ODGOVORITE
Name

Stari

27.05.2014 14:32

Bravo Vucicu sve njih na sud imah ih i mnogo drugih!! Kriminal pocinje vec na granici a da vam ne govorim o miliciji to vi vec znate!!

ODGOVORITE