Vraćaju se u kuće opkoljene klizištima

Klizišta i dalje iseljavaju brojne kuće širom BiH, dosad ih je opkoljeno više hiljada, tako da se šokirani vlasnici sa porodicama snalaze na razne načine, a neki od njih utočište pronalaze kod rodbine.

Bosna i Hercegovina 27.05.2014 | 08:44
Vraćaju se u kuće opkoljene klizištima

Ramiz Skopljak, iz Topčić Polja, kod Žepča, u 65. godini mora početi ispočetka, jer mu je imovinu uništilo klizište. Ostao je bez svega u jednom trenu. Ali, gdje započeti, pita se i sam.

U kući je bio sa suprugom Sabahetom, sinom Vernesom, snahom Sabinom i dvoipogodišnjom unukom Editom, kada je u kuću udarilo nekoliko stabala pokrenutih klizištem, a zatim i velika stijena nošena vodom.

"Topčić Polje uništeno je 90 posto. U njemu u 440 domaćinstava živi 1.430 stanovnika. Samo oko 50 kuća je ostalo nedirnuto, u smislu da nisu popucale ili zatrpane blatom. Već nekoliko dana, dan i noć, čistimo šljunak i mulj, ali ne možemo ga savladati", ističe on.

U opštini Šekovići veći je broj klizišta koja ugrožavaju oko 10 stambenih objekata, iz kojih je evakuisano 20 osoba, ali građani koji su bili evakuisani na svoju odgovornost vratili su se u objekte.

Osim klizišta, probleme izazivaju i odroni, zbog kojih je veći broj putnih pravaca još presječen.

Stanje u gradu Doboju je nepromijenjeno, a klizište u naselju Cerovica i dalje ugrožava jedan stambeni objekat i pomoćne zgrade.

U opštini Bratunac svakodnevno se radi na uspostavljanju normalnih uslova za život. Konačan broj klizišta u ovoj opštini je 126, a broj evakuisanih od klizišta je 170.

Iz Civilne zaštite RS su potvrdili da se u Bratunacu svakodnevno radi na uspostavljanju normalnih uslova za život.

Klizišta i odroni na području Zvornika, kao i u seoskim naseljima, ugrožavaju oko 300 domaćinstava s oko 1.000 stanovnika. Klizišta su i dalje aktivna i sporadično se javljaju nova.


Na području opštine Lopare dosad je evidentirano čak 270 klizišta, koja su ugrozila elektroinstalacije, PTT instalacije i veliki broj kuća. Više od 150 kuća je direktno ugroženo, a više od 120 lica evakuisano, kao i osam grla krupne stoke.

U MZ Jablanica klizište je oštetilo izvorište i stanovništvo ove mjesne zajednice nema vodu.

Na području Srebrenice broj klizišta se stalno povećava i ugrožava lokalne nekategorisane putne pravce.

Zbog klizišta blokiran je putni pravac u MZ Potočari - lokalni put Potočari - Slatina. Ukupno na području opštine zasad je evidentirano oko 120 klizišta.

Kantonalni štab Civilne zaštite Zeničko-dobojskog kantona razmatrao je juče na sjednici izvještaj o stanju klizišta koji im je dostavio tim geologa Zavoda za geologiju nakon obilaska terena tokom prošlog vikenda.

Uz podatke o vrsti klizišta, njihovoj veličini i posljedicama koje su izazvala, dostavljeni su i prijedlozi sanacije kako klizišta tako i puteva i vodotoka na ugroženim područjima.

Zajednička karakteristika većine klizišta koja su se javila tokom poplava na području Zeničko-dobojskog kantona je da se radi o starim klizištima koje je pokrenula velika količina padavina.

Na području Tuzlanskog kantona, prema podacima Kantonalnog štaba Civilne zaštite, registrovano je 2.500 klizišta koja ugrožavaju 2.800 objekata, a zbog čega je evakuisano 1.800 osoba.

Na području Zavidovića svakodnevno se pojavljuju nova klizišta, a ukupan broj juče je bio 240.

Klizišta koja su ugrozila ili uništila stambene objekte su pod monitoringom stručnih timova opštine Zavidovići, koji daju savjete i upute kako zaustaviti dalji prodor klizišta, te kako zaštititi preostale dijelove stambenih objekata, koji su oštećeni ili ugroženi djelovanjem klizišta.

Komentari / 0

Ostavite komentar