Vlada SAD na ljeto gasi HAARP?

Američki istraživački projekat HAARP, koji teoretičari zavjere krive za neke od najvećih prirodnih i industrijskih katastrofa u novijoj istoriji, biće zatvoren ovog ljeta, objavio je britanski Independent.

Svijet 27.05.2014 | 07:49
Vlada SAD na ljeto gasi HAARP?

HAARP, High Frequency Active Auroral Reseać Program (Visokofrekventni program za aktivno istraživanje aurore), nije više potreban SAD, prenosi list, pozivajući se na vladu SAD.

Teoretičari tvrde da SAD mogu da koriste ovo postrojenje da bi uticali na vremenske prilike, onesposobili satelite, pa čak i da kontrolišu umove, navodi Independent. Takođe vjeruju da je HAARP "krivac" za izazivanje bolesti i industrijske nesreće, kao što je slučaj sa raspadom šatla Kolumbija.

HAARP će se zatvoriti poslije finalnog istraživačkog projekta sredinom juna, a koji će sprovesti Agencija za napredne odbrambene istraživačke projekte (DARPA), takođe omiljene među teoretičarima zavjere, dodaje list.

Prije zatvaranja sajta HAARP-a 2013. godine, portparoli sajta su isticali da u postrojenju smještenom na Aljasci, koje se koristi za proučavanje atmosfere i naročito jonosfere, nije bilo tajnih istraživanja.
"HAARP nije tajna. Nema tajnih dokumenata koji se odnose na HAARP", bilo je navedeno na sajtu.

Vlada SAD tvrdi da HAARP služi za proučavanje prirodnih procesa u jonosferi, u nadi stvaranja boljih radio-komunikacionih tehnologija.

Prema navodima pojedinih medija, HAARP godišnje "košta" pet miliona dolara. Rad na tom projektu započet je 1993. godine, a izgradnja je koštala više od 280 miliona dolara.

Komentari / 0

Ostavite komentar