Čović: Mostar više ne može biti grad slučaj

Mostar više ne može biti grad slučaj i to svima mora biti jasno, poručio je predsjednik HDZ-a BiH Dragan Čović.

Bosna i Hercegovina 25.05.2014 | 14:47
Čović: Mostar više ne može biti grad slučaj

Čović je rekao da HDZ želi da u Mostaru 12. oktobra budu održani izbori, ali da nikakvi eksperimenti ne idu u prilog rješenju za taj grad, kao i da požurivanja nisu dobra.

On je istakao da rješenje za Mostar mora biti po standardima koja uvažavaju elementarna ljudska prava. "Danas smo glasali i na neki način se opredijelili za EU, a tamo ti standardi upravo vrijede i tu vrijednost mi ne smijemo zanijekati", rekao je Čović.

U Mostaru 2012. godine nisu održani lokalni izbori zbog neprovođenja odluke Ustavnog suda BiH u vezi sa Izbornim zakonom koji se odnosi na Mostar i Statut grada.

HDZ BiH i SDA ne mogu doći do rješenja, jer HDZ BiH predlaže Mostar kao jednu izbornu jedinicu, a SDA traži više izbornih jedinica koje bi bile i opštine.

OHR je sačinio okvirni dokument u vezi sa rješenjem problema u Mostaru koji je podržalo šest stranaka iz ovog grada, ali ne i HDZ i SDA. To rješenje predviđa tri izborne jedinice koje bi bile multietničke i "prelazile" Neretvu.

Zamjenik visokog predstavnika u BiH Tamir Vaser rekao je ranije da je taj dokument još na stolu i da se čeka pristanak HDZ-a i SDA. On je naglasio da izbori za Mostar moraju biti održani u ovoj godini.

Komentari / 1

Ostavite komentar
Name

Zrno_pameti

25.05.2014 19:42

Znate li da je ovaj Baja loma skrenuo tok rijeke Radobolje u Mostaru da bi napravio kućerak od par miliona?

ODGOVORITE