Otvoreno pismo Đokoviću

Adnan Burina, neurolog iz Tuzle, uputio je dirljivo, otvoreno pismo, u kome zahvaljuje Novaku Đokoviću, teniskom asu, na svesrdnoj podršci narodu u Srbiji i BiH koji su stradali u poplavama epskih razmjera, kao i pozivom stranim medijima da bude izvještavano i pomognuto ljudima koji su izgubili sve.

Bosna i Hercegovina 24.05.2014 | 08:02
Otvoreno pismo Đokoviću

"Dragi Novače, kroz istoriju su se dešavale kataklizme i katastrofe. Nestajali su kontinenti, nestajali su narodi... Nažalost, na ovim prostorima nam se nedavno desila nova. Nezapamćene poplave u Bosni i Hercegovini, Srbiji i Hrvatskoj odnijele su mnoge živote, odnijele teško stečene kuće i domove, a donijele bol i tugu. Kao što uvijek biva, prvo su komšije počele međusobno da se pomažu.

Svijet je u početku na kašičicu dobijao informacije, a onda si ti taj svijet uzburkao. Iz elektronskih i pisanih medija slao si iskrenu podršku svima kojima je bila potrebna. I ne samo to, kroz odricanje novčane nagrade za osvojeni Rim u korist poplavljenih, samo si dodatno pokazao ko si ti zaista. Poslije tebe, počeli su neki sportisti da se slično ponašaju, ali način kako si ti sam to uradio je da se ne zaboravi, kaze dr Burina.

Iz medija si slao iskrenu podršku svima kojima je bila potrebna, napisao Burina.
Možda su mi smetala tvoja tri podignuta prsta nakon tvojih pobjeda, jer su me podsjećala na podignuta tri prsta nekih drugih, bradatih, prljavih, koji su slavili silovanja i ubijanja tu oko mene. Međutim, tri prsta su tvoje nasljeđe i tvoj simbol, a zbog svog stava, ničim natjeranog, i bez zadnje namjere iskazanog na najhumaniji način dostojan čovjeka, potrudiću se da te bilo gdje gledam uživo i tamo, zajedno s tobom, nakon tvoje pobjede, i sam podignem tri prsta tebi u čast. Bravo, Novače Đokoviću!

S poštovanjem, Adnan Burina".

Đoković je svojim postupcima i izjavama ponovo, barem privremeno, ujedinio narode na prostoru bivše Jugoslavije.

Asošiejted pres je u četvrtak napisao tekst posvećen Đokoviću u kojem, između ostalog, stoji da je Novak "odservirao mnogo pobjedničkih asova, ali nikada tako jak kao ovaj kojim je, prosto, ujedinio narode Balkana".

Đoković je poslije pobjede u finalu Mastersa u Rimu nad Špancem Rafaelom Nadalom donirao cijelu nagradu od oko 500.000 dolara za pomoć žrtvama poplava, a njegova fondacija je, prema navodima AP, sakupila još 600.000 dolara. Dan kasnije organizovao je i humanitarni fudbalski meč u Monte Karlu.

Komentari / 6

Ostavite komentar
Name

Bošnjak Sarajevo

24.05.2014 08:09

To je to podigni tri prsta u ime vjere, pomoci drugima i ljubavi medju narodima a ne tri prsta u ime progona mrznje i ubijanja

ODGOVORITE
Name

Md

24.05.2014 08:25

Nemoze bez nacionalizma pa makar i umrijeli,gospodin je zaboravio da je bilo prljavih i bradatih koji su silovali i ubijali a dizali dva prsta

ODGOVORITE
Name

Mir

24.05.2014 08:33

Ljudska i sportska veličina. Nevjerovatno.

ODGOVORITE
Name

sale

24.05.2014 09:02

svaka cast novace. ti si dragulj sa balkanskih prostora. samo da je vise novaka, bilo bi nam mnogo bolje.

ODGOVORITE
Name

Mostarac

24.05.2014 09:17

Prestanite izvlačiti iz svega nešto što vas može kao tobože vrijeđati. Kao prvo, naravno i NAŽALOST da je bilo onih koji su ubijali dižući dva prsta. Top su zlotvori i zvijeri koji su srpskom narodu nanosili zlo.Ovaj momak iz Tuzle nije ničim želio njih aminovati.A sami znate koliko je zla, upravo u Sjeveroistočnom dijelu BiH, posebno Podrinju napravljeno a da su uvijek ti isti zlotvori i zvijeri podizali tri prsta nakon toga. Možda je momak izgubio nekog bližnjeg upravo pod tim scenarijem. E pa baš zato ne izvlačimo uvijek nešto loše iz nečeg dobro, a Adnanovo pismo je upravo to. Kanimo se gluposti, pomozimo kako prevazići posljedice ovoga belaja što nas je snašlo i koje, što je najgore, može nas ponovo snaći od jeseni.Znate i sami da u jesen i zimi bude 10 puta više padavina. I još jednom bravo za Novaka

ODGOVORITE
Name

Srpsko Sarajevo

25.05.2014 18:24

Nešto nisam sklon apsolutno vjerovati ovom hećimu, stičem dojam da Srbe ne voli i da samo cijeni Novakov gest kao inicijativu da se pomaže svima

ODGOVORITE