Vojska Republike Srpske je isključivo uzvraćala na vatru

Zamjenik nekadašnje Ilidžanske brigade Vojske Republike Srpske /VRS/ Nikola Mijatović izjavio je u Haškom tribunalu da niko u VRS-u nije imao namjeru da teroriše stanovništvo u Sarajevu, te ponovio iskaz prethodnih svjedoka da je Vojska Srpske isključivo uzvraćala na vatru muslimanskih snaga koja je dolazila iz grada.

Republika Srpska 23.05.2014 | 18:42
Vojska Republike Srpske je isključivo uzvraćala na vatru

Mijatović je, svjedočeći u odbranu generala Ratka Mladića, rekao da je stalno bilo na snazi naređenje da VRS poštuje ženevske konvencije.

Svjedok je precizirao da je takozvana Armija BiH često pucala iz blizine civilnih objekata i položaja Unprofora da bi isprovocirala odgovor VRS-a po njima. Muslimanske snage su koristile i škole za
proizvodnju municije.

Na navod optužnice da je VRS civilima u Sarajevu uskraćivala struju i vodu, koristeći to kao sredstvo rata, Mijatović je rekao da je, u najmanje jednom slučaju, trafo-stanicu na Ilidži artiljerijskom vatrom
uništila takozvana Armija BiH, a zatim lažno optužila Srbe.

"Uz sva naša oruđa bili su posmatrači Unprofora. Mi smo im rekli da njih pitaju da li smo djelovali... To je bila jedna u nizu lažnih optužbi muslimanske vojske", rekao je Mijatović.

Svjedok je potvrdio da je njegova jedinica koristila "modifikovane avio-bombe" usljed nedostatka artiljerijske municije, ali je negirao navod optužnice da su te bombe bile potpuno neprecizne i da su nasumce ispaljivane na grad, pri čemu su stradali civili.

On je napomenuo da su modifikovane bombe bile precizne, kao navođeni projektili.

U pisanoj izjavi uvedenoj u spis, Mijatović je tvrdio je i da je takozvana Armija BiH odgovorna za više eksplozija u centru Sarajeva, u kojima je stradalo mnogo civila, uključujući i na pijaci Markale.

Identičnu izjavu svjedok je ranije dao na odvojenom suđenju nekadašnjem predsjedniku Republike Srpske Radovanu Karadžiću.

Sljedećeg svjedoka Mladićeva odbrana pred sudije će izvesti u ponedjeljak, 26. maja.

Komentari / 0

Ostavite komentar