Namještaj i podovi iz RS po nižim cijenama

Drvoprerađivači iz RS imaju kapacitete da, uz podršku institucija, proizvedu gotovo sve potrebne količine namještaja, stolarije, podova i drugih proizvoda od drveta, a koji su uništeni u katastrofalnim poplavama koje su zadesile ovo područje.

Republika Srpska 22.05.2014 | 22:00
Namještaj i podovi iz RS po nižim cijenama

Ti proizvodi bi, prema nekim najavama, na tržištu mogli biti ponuđeni po najnižim cijenama, a sve kako bi bilo što je moguće više olakšano katastrofom pogođenom narodu.

Naime, veliku ulogu u svemu tome trebalo bi da odigra i Javno preduzeće "Šume RS", koje bi trebalo da obezbijedi dovoljne količine sirovina, kako bi drvoprerađivači mogli ispuniti ove planove.

Ipak, neki od drvoprerađivača kažu da već sada nemaju sirovina na lageru, te da ih niko još nije kontaktirao po pitanju proizvodnje za potrebe ugroženog stanovništva.

Nikola Vukelić, vlasnik Drvne industrije "Vukelić", rekao je da bi drvoprerađivači mogli isporučiti dovoljne količine sirovine fabrikama namještaja ukoliko bi dobili dovoljne količine sirovina od "Šuma RS", kojih, kako je rekao, zasad nema. On je istakao da u svojim pogonima ima sušare koje su među najvećima u RS i da su ti kapaciteti slobodni, ali da ga dosad niko nije kontaktirao po ovom pitanju.

"Niko ne zove, ne znam šta se čeka. Mi možemo prorezati koliko god treba trupaca, ogromne količine jelovine osušiti za sedam dana, praviti brodski pod, ploče za stolove i drugo", rekao je Vukelić.

Lazo Šinik, sekretar Udruženja šumarstva i prerade drveta pri Privrednoj komori RS, rekao je da je Udruženje sa svim članicama spremno da se uključi u saniranje posljedica katastrofalnih poplava.

"Predložili smo da se saniranje štete na objektima u poplavama zahvaćenim područjima vrši na konkurentan način proizvodima drvoprerađivačke industrije i industrije namještaja iz RS", kazao je Šinik i dodao da se tu misli prije svega na sve vrste namještaja, građevinsku stolariju, podove, parkete i druge materijale od drveta.

On je kazao da će se uključivanjem drvoprerađivačke i industrije namještaja iz RS u saniranje posljedica poplava povećati obim proizvodnje u šumarstvu, preradi drveta i proizvodnji namještaja i dodatno zaposliti oko dvije hiljade radnika.

"Firme su spremne da se uključe i da se po nekim konkurentnim cijenama izvrši opremanje tih objekata koji su oštećeni u poplavama", ističe Šinik i dodaje da se procjenjuje da bi se u najvećoj mjeri moglo izvršiti opremanje domaćim proizvodima, s obzirom na to da ova industrija sve više napreduje.

U Javnom preduzeću "Šume RS" kazali su da su uključeni u aktivnosti na pružanju pomoći ugroženim područjima. Dodaju da je zbog obilnih padavina, i prije poplava, proces proizvodnje bio otežan, jer je nastala velika šteta na šumskim putevima, pa se sada radi na snimanju štete.

"Sanacija se vrši na šumskim kamionskim putevima da bi se normalizovala proizvodnja i mogle obezbijediti ugovorom definisane količine kupcima", kazali su u JP "Šume RS".

Prema njihovim riječima, oni svu sirovinu, izuzev one za koju ne postoje kupci u RS, isporučuju domaćim drvoprerađivačima, naglašavajući da će tako biti i ubuduće, uz mišljenje da neće biti problema u vezi sa snabdijevanjem.

Inače, Željko Kovačević, ministar industrije, energetike i rudarstva RS, sastao se u utorak sa drvoprerađivačima iz RS i istakao da su drvoprerađivači spremni da pomognu. On je tada napomenuo i da će drvoprerađivači na tržištu RS svoje proizvode ponuditi po najnižim cijenama, ali i da će Ministarstvo staviti sve kapacitete u funkciju drvoprerađivača.

Komentari / 5

Ostavite komentar
Name

dejan.pd

22.05.2014 22:30

E sad da vlast níje "prokleta" pa da se nekako hoće odreći PDV-a, bilo bi to još povóljnije,ali o tome niko ne priča. Treba Uredbom privremeno na 6 mjeseci uvesti nultu stopu na gradjevinski materijal, vodu, bijeli hljeb, pelene, hranu za bebe,... Činjenica je da svi pomažu osim vlasti kako na republičkom tako i na državnom nivou. Mtel je 5.ti dan nakon početka katastrofe omogućio fb gratis, a vlada RS je jedan od suvlasnika, ona je samo trazila broj za pomoć. Takodje, kad je 70% teritorije bilo pod vodom premijer kaže nisu ispunjeni uslovi,nije Trebinje poplavljeno!? izvršna vlast je sve u ovakvim situacijama, tu se vidi njihova organizacija, sposobnost, kompetentnost, doraslost...a oni su na tom ispitu, najtežem za narod definitivno pali. U Hrvatskoj, članici EU kad je poplavilo tri opštine, vlada je odmah drugi dan proglasila katastrofu, dakle na teritoriji cijele države! Treba biti čovjek kad je najpotrebnije, narod je to pokazao najbolje

ODGOVORITE
Name

NNN

22.05.2014 23:40

Zaista za svaku pohvalu je iskazana dobra volja drvapreradjivaca da izadju u susret ispacenom i namucenom narodu. Medjutim, sta ti isti drvopreradjivaci cekaju, zasto svoje ljudstvo i mehanizaciju nisu stavili na raspolagenje kriznim stabovima po opstinama koje su zahvacene nevoljama??? Zasto sad to Udruzenje drvopreradjivaca na celu sa Lazom ne angazuje ljudstvo i mehanizaciju pa pohitaju pripomoci narodu Doboja, Bjeljine i ostalih, nego cekaju da im neko pokloni sirovinu pa da oni ispadnu dobre vile. Gospodo drvopreradjivaci, koji ste rasprostranjeni po citavoj Republici i ima vas preko 400. dajte svoj doprinos ne samo obecanjima, nego konkretizujte stvari i u akciju na crlu sa Lazom i Privrednom komorom...

ODGOVORITE
Name

x

23.05.2014 01:03

dejane ...neseri.

ODGOVORITE
Name

odgovor za @nnn

24.05.2014 01:15

@nnn, ti ne znaš o čemu pričaš. Znaš li ti uopšte kakva je mehanizacija na drvoprerađivačkim pogonima? Šta, neko treba brentu da ti prenese ili mašinu za proizvodnju parketa? O čemu pričaš? Ne mora se biti na licu mjesta da bi se pomoglo. Kamioni su svakako išli, to znam, za razvoženje prikupljene humanitarne pomoći, a i davali su mnogi drvoprerađivači humanitarnu pomoć. Kako misliš da se proizvedu podovi i građa za obnovu, ako radnici na pilanama i stolarijama odu čistiti blato? Osim toga, ne može poslodavac poslati nekog radnika kvalifikovanog za određeno mjesto, van njegovih radnih zaduženja. Taj radnik može otići po svojoj slobodnoj volji da pomaže u raščišćavanju, ali ne može ga poslati poslodavac, jer možda radnik to ne želi. I ne poklanja im niko sirovinu, niti će, nego će se potruditi da sirovine ima više za domaće drvoprerađivače, kako bi mogli više proizvesti. Eto, toliko o tvom čitanju i razumijevanju pročitanog.

ODGOVORITE
Name

Md

24.05.2014 15:01

Dajte ljudi da se pomogne ljudima koji su sve izgubili pustite sad prazne priče ,sume RS su dosta nahapale sebi dajte malo i ovim ljudima sto su sve izgubili

ODGOVORITE