Više od 60 preduzeća prijavilo štetu

Više od 60 preduzeća iz područja zahvaćenih poplavama do danas je prijavilo štetu, ali taj broj ni izbliza nije konačan, jer se do preduzeća koja su najviše stradala još ne može doći, rekao je portparol Privredne komore Republike Srpske Vladimir Blagojević.

Republika Srpska 23.05.2014 | 12:05
Više od 60 preduzeća prijavilo štetu

Prema njegovim riječima, na području Doboja mnoga privredna društva su pretrpjela stoodstotnu štetu, a isto se može očekivati i kod privrednika u ostalim najugorženijim područjima.

"Privredna komora je od prvog dana katastrofalnih poplava u kontaktu sa privrednim društvima u Republici Srpskoj, do kojih se može doći. Pozvali smo ih da prijave štete, o čijim je procjenama još nemoguće govoriti, ali je sigurno da će one biti ogromne", naglasio je Blagojević.

On je dodao da je Privredna komora uputila apel svim privrednicima, koji nisu oštećeni, da pomognu poplavljenim subjektima, kako finansijski i svojim proizvodima, tako i stavljanjem na raspolaganje svojih radnika, mašina i opreme, kako bi se štete što prije ublažile i ta preduzeća počela ponovo da rade.

Blagojević tvrdi da se privredi oštećenoj u poplavama u narednom periodu mora pružiti pomoć od svih nadležnih institucija, a jedan od vidova pomoći je da se u saniranju nastalih šteta apsolutni prioritet u nabavci roba da domaćim proizvođačima, na osnovu čega bi uposlili domaće kapacitete.

"Potrebe za namještajem, parketima i ostalim proizvodima ove industrije su ogromne u saniranju šteta u poplavljenim područjima. Zato je neophodno aktivirati privredna društva iz oblasti drvoprerade u obezbjeđivanju proizvoda po konkurentnim cijenama, kojima će podrška biti `Šume Republike Srpske", navodi Blagojević.

On ističe da je jedna od mjera pomoći i odobravanje namjenskih kredita Investiciono-razvojne banke privrednim društvima koja su pogođena poplavama i privrednim društvima čiji su proizvodi u funkciji saniranja posljedica poplava, uz duži grejs period i garancije koje bi obezbijedio Garantni fond Srpske.

"Potrebno je stavljanje moratorijuma na otplatu glavnice kod svih banaka za privredna društva pogođena poplavama, te oslobađanje od plaćanja poreza na nepokretnosti za objekte koji su pretrpjeli štete i nisu u funkciji", napominje Blagojević.

On je dodao da potrebno hitno saniranje infrastrukturnih objekata, prvestveno putne i željezničke infrastrukture kako bi se smanjile indirektne štete u privredi, te oslobađanje od plaćanja poreza i doprinosa na određeno vrijeme za zaposlene u privrednim društvima koja su pretrpjela štete.

Komentari / 0

Ostavite komentar