Optužnica za privredni kriminal

Tužilaštvo BiH podiglo je optužnicu u predmetu protiv Marinka Bešlića i drugih, kojom je obuhvaćeno ukupno 29 lica i preduzeća iz više gradova u BiH, optuženih za pranje novca i višemilionske utaje za koje su oštećeni budžet i građani BiH.

Bosna i Hercegovina 23.05.2014 | 15:14
Optužnica za privredni kriminal

Tužilac Posebnog odjeljenja za organizovani kriminal, privredni kriminal i korupciju Tužilaštva BiH podigao je optužnicu protiv 14 fizičkih lica i 15 pravnih lica - preduzeća, sa područja Posušja, Cazina, Prnjavora i Tomislavgrada, koja ih tereti za krivična djela pranja novca.

Navedena lica se u 22 tačke optužnice terete da su, djelujući međusobno i u dogovoru sa optuženim Bešlićem, zvanim Biličić, i pravnim licima - preduzećima "Bešlić" Posušje i "Marjan-komerc" Posušje, te u međusobnim poslovnim odnosima između različitih fizičkih i pravnih lica, tokom 2004. i 2005. godine, vršili fiktivni promet robe, sa namjerom pranja novca i utaje poreza.

U međusobnim nezakonitim i fiktivnim transakcijama, u iznosima od 160.000 KM do 2.000.000 KM, realizovanim između optuženih pravnih i fizičkih lica, izvršeno je pranje novca u iznosu od oko 21,7 miliona KM, te utaja poreza od oko 3,6 miliona KM, za koje su oštećeni budžet i građani BiH.

Ovo je jedna od najobimnijih optužnica za pranje novca i poresku utaju u postdejtonskoj BiH, a učinjena krivična djela opisana su u 22 tačke optužnice, navodi se u saopštenju Tužilaštva BiH.

Uz optužnicu je dostavljen obiman dokazni materijal u čak 26 registratora sa više od 1.000 dokaznih materijala i finansijske dokumentacije kojom se dokazuju učinjena krivična djela.

Tužilaštvo BiH, zajedno sa policijskim agencijama i agencijama za provođenje zakona u BiH, nastavlja aktivnosti na otkrivanju i procesuiranju finansijskog kriminala, kojim se nanosi šteta budžetu i građanima BiH.

Optužnicom su, osim Bešlića, optuženi Rifet Šepić, Idita Puškar, Safet Puškar, Mijo Begić, Biljana Begić, Veljko Lončar, Mario Čutura, Ekrem Puškar, Hakija Halkić, Irfan Mulalić, Đorđe Trivunović i Marko Šarac.

Kada je riječ o pravnim licima optužnicom su obuhvaćeni "Bešlić" Posušje, "Marjan-komerc" Posušje, "Laki trejd" Cazin, "Puškar ko", Cazin, "Stiroterm " Cazin, "Krolim" Cazin, "Ida komerc" Cazin, "Femis" Posušje, "Vokel" Posušje, "Mo tehno" Mostar, "1-Crni" Cazin, "Halko" Cazin, "Top 25. maj" Cazin, "Komerc-mali" Prnjavor, "Promet Šarac" Tomislavgrad.

Optužnica je, uz dokazni materijal, proslijeđena na potvrđivanje Sudu BiH.

Komentari / 4

Ostavite komentar
Name

Baja

23.05.2014 06:56

Je li Baja prvi na optuznici i njegovi kumovi i prijatelji?

ODGOVORITE
Name

cuni

23.05.2014 09:46

Zato ljudi koji pošteno rade imaju redovne komtrole i traži se dlaka u jajetu samo da bi se kaznili. Meni došli u kontrolu pdv-a , našli za 5 god. grešku od 120 KM i onda mi prikačio još nešto što ne smije i ne može , sad ću da ih tužim čim stigne riješenje . Ne može inspektor tumačiti zakon kako on hoće. Ovaj vokel se širi na sve strane , pa lud vidi da nisu čista posla. Kako može neko da utaji milione, pa to više i babe znaju.

ODGOVORITE
Name

Sudija

23.05.2014 10:16

Kad će ovo Tužilaštvo malo pročešljati firme tajkuna bliskih Baji? Nije valjda da nema kandidata za malo veće istrage???

ODGOVORITE
Name

jozo

30.09.2015 10:54

Sad gospoda osnovala udrugu lopova posušja... gospodarstvenici

ODGOVORITE