Neprihvatljivo mala kazna za Kovačevića

 

Porodice žrtava rata iz Republike Srpske smatraju da je neprihvatljivo mala kazna kojom je Sud BiH osudio Zemira Kovačevića na 10 godina zatvora zbog ratnog zločina nad srpskim civilima na području Sijekovca u opštini Brod 1992. godine.

Bosna i Hercegovina 22.05.2014 | 11:07
Neprihvatljivo mala kazna za Kovačevića

"Mislimo da je riječ o krajnje maloj kazni s obzirom na razmjere počinjenog zločina i činjenicu da je zločin u Sijekovcu bio `zamajac` za početak krvavog građanskog rata u BiH", rekao je Mitrović Srni.

On je naglasio da je ova presuda jedan u nizu dokaza dvostrukih standarda pravosuđa BiH kada je riječ o ratnim zločinima u BiH počinjenim nad Srbima.

"Porodice poginulih iz Republike Srpske nemaju povjerenja u rad Tužilaštva i Suda BiH u procesuiranju ratnih zločina i traženju nestalih, zbog čega smatramo da je hitno potrebna reforma ovih pravosudnih institucija", zaključio je Mitrović.

Sud BiH osudio je juče Zemira Kovačevića na 10 godina zatvora zbog učešća u ubistvima, maltretiranju i pljački srpskih civila na području Sijekovca u opštini Brod 1992. godine.

Optužnica tereti Kovačevića da je kao pripadnik Interventnog voda Prve bosanskobrodske brigade u martu i aprilu, te julu i avgustu 1992. godine na području opštine Brod, sam i sa neidentifikovanim pripadnicima Hrvatskih odbrambenih snaga i Hrvatske vojske učestvovao u ubistvima, mučenju, nezakonitom zatvaranju, odvođenju na prinudni rad, pljačkanju i neopravdanom uništavanju imovine srpskih civila.

U optužnici se navodi da je Kovačević učestvovao u napadu na selo Sijekovac gdje je, zajedno sa ostalima, iz kuća izveo 15 odraslih osoba i četvoro djece srpske nacionalnosti, od kojih su neki pobijeni.

Kovačević je u pritvoru, a na ovu presudu dozvoljena je žalba.

Komentari / 0

Ostavite komentar