Sjećanje na stradanje 12 beba

Polaganjem vijenaca i cvijeća na spomen-obilježje "Život" u centru Banjaluke, danas su obilježene 22 godine od smrti 12 beba u banjalučkom Kliničkom centru, koje su umrle zbog nedostatka kiseonika za inkubatore.

Republika Srpska 22.05.2014 | 09:27
 Sjećanje na stradanje 12 beba

Željka Tubić, majka jedne od tragično preminulih beba i sekretar Udruženja "12 beba", rekla je da se danas godišnjica smrti 12 beba obilježava skromno, kako i treba, s obzirom na situaciju u Srpskoj izazvanu poplavama. Ona je poručila da se nikada ne smijezaboraviti ovaj zločin.

"Nada nas majki je da će, ipak, nekad neko za ovo da odgovara i da se nikad više nigdje ne ponovi ovako nešto", dodala je Tubićeva. Ona je napomenula da se majke 12 beba solidarišu sa nastradalima u poplavama, svaka na svoj način, te dodala da je jedna od majki, koja živi u Dervišima pored Banjaluke, takođe pogođena poplavom.

"Mi se organizujemo da joj pomognemo koliko možemo", kaže Tubićeva. Ona je zahvalila predsjedniku Republike Srpske Miloradu Dodiku koji, kako kaže, i pored vanredne situacije u zemlji nije zaboravio  majke 12 beba i poslao je vijenac i svoje predstavnike. Savjetnik predsjednika Republike Srpske Duško Ćetković rekao je da Kabinet i predsjednik Republike neće nikada zaboraviti ovakvo stradanje
srpskog naroda. On je podsjetio da i nakon 22 godine za ovaj zločin niko nije odgovarao.

"To je činjenica, nažalost, koja je evidentna i zbog koje ćemo svi morati istrajati u tome da se dokaže zločin i da se izborimo da zločinci odgovaraju", rekao je Ćetković. Predsjednik Organizacije porodica zarobljenih i poginulih boraca i nestalih civila Republike Srpske Nedeljko Mitrović rekao je da se prije 22 godine desio stravičan zločin umiranjem 12 beba zbog posljedica nedostatka kiseonika, koji nije transportovan zbog nerazumijevanja svjetskih moćnika.

"Trinaesta beba umrla je 13 godina poslije, dok je četrnaesta beba preživjela sa teškim posljedicama tog necivilizacijskog, nehumanog i nerazumnog čina, prije svega tadašnje vlade BiH, kao i Savjeta bezbjednosti, koji nisu smogli snage da premoste politikanstvo i dozvole dopremu kiseonika, čime bi djeca preživjela i danas bi imala 22 godine", rekao je Mitrović.

On je naveo da se ove godine, zbog tragičnih dešavanja u Srpskoj, ovaj dan obilježava simbolično, samo u prisustvu majki i organizatora, dok će naredne godine to biti učinjeno kako to ovaj tragičan događaj i zaslužuje. Vijenac i cvijeće na spomenik 12 banjalučkih beba danas su, osim majki tragično stradale djece, položili savjetnik predsjednika Republike Srpske Duško Ćetković, te predstavnici Ministarstva rada i boračko-invalidske zaštite Srpske i Republičke organizacije porodica zarobljenih i poginulih boraca i nestalih civila.

Na Odjeljenju za intenzivnu njegu banjalučkog porodilišta od 22. maja do 19. juna 1992. godine, zbog nedostatka kiseonika, umrlo je dvanaestoro novorođenčadi - šestorica dječaka i šest djevojčica, uglavnom prerano rođenih. Bebe su u inkubatore u Banjaluku prebačene iz Prijedora, Prnjavora, Ključa i Dervente.

Kiseonik nije mogao da bude dostavljen iz Beograda zato što je Savjet bezbjednosti UN zabranio letove aviona iznad teritorije tadašnje BiH.

 

Komentari / 7

Ostavite komentar
Name

Jaguar

22.05.2014 09:16

Neka bozije pravde stići će Ona svakoga . To je jedina Pravda na ovom svijetu koju nitko nemože podmititi I slagati

ODGOVORITE
Name

Mrki

22.05.2014 09:42

Teško moj prijatelju, pravda je u količini moći i novca kojom silnici raspolažu. Tužna priča

ODGOVORITE
Name

Гојко, Република Српска

22.05.2014 11:52

Разлог због ког смо пробијали коридор слободе.

ODGOVORITE
Name

Hasan Elkasovic

22.05.2014 14:39

Moje saučešće...

ODGOVORITE
Name

sarajevo

22.05.2014 18:41

Za ovu tragediju nisam znao.licno za mene kao roditelja to je strasan zlocin.djeca nebi trebala ispaštati zbog gluposti odraslih.moje iskreno saucesce porodicama 12 anđelcica.

ODGOVORITE
Name

semberac

22.05.2014 19:59

Neka im je vjecna slava... Sad bi to sve momci i cure bili...

ODGOVORITE
Name

Vojkovići

22.05.2014 21:31

Pokoj malim dušama malim anđelima . Istovremeno se pitam kako je Dodik u to vrijeme dovozio šlepere Ronhila iz Srbije i prodavao u Banja Luci .Po tome ga znaju i kao Mile Ronhil

ODGOVORITE