Na ulicama još hiljade tona smeća

Na hiljade tona smeća još se nalazi na ulicama nakon katastrofalnih poplava koje su pogodile BiH, iako komunalna preduzeća, samostalni privrednici i prevoznici, neumorno već danima rade na odvozu otpada iz ugroženih područja.

Republika Srpska 22.05.2014 | 07:21
Na ulicama još hiljade tona smeća

Najteža situacija s otpadom je u Doboju, gdje će, prema svemu sudeći odvoz smeća trajati još tri mjeseca.

U Doboju je trenutno angažovano 80 velikih kamiona i deset utovarivača koji non-stop rade na raščišćavanju otpada, nastalog nakon katastrofalnih poplava koje su zahvatile ovaj grad.

Na katastrofalno loše stanje s otpadom u gradu Doboju juče su upozoravali i pojedinci putem društvenih mreža postavaljući slike velikih hrpa otpada iz samog centra grada. Kako kažu, smrad, vrućina i vlaga u ovom gradu ne dozvoljavaju ni kakav-takav, a kamoli normalan život.

Kada je u pitanju Banjaluka, kako ističu u DEPOT-u u periodu od 24 sata na deponiju je dovezen 471 kamion pun otpada sa preko 1.280 tona smeća i da još pristiže.

"Situacija s otpadom je pod kontrolom. Sanitarne kasete na deponiji, koje su projektovane za deset godina imaju kapacitet, ali će svakako nakon ovih poplava biti skraćen njihov vijek trajanja", rekao je Novo Grujić, direktor JP DEPOT.

On ističe da na ovu deponiju treba da stigne i otpad iz Laktaša i Čelinca i apeluje na građane da ne dovoze otpad vlastitim vozilima sa prikolicom već da ga ostavljaju na punktovima kako se ne bi stvarale nepotrebne gužve.

I u ostalim gradovima koji su pogođeni poplavama juče se radilo na odvozu smeća, što je, kako upozoravaju epidemiolozi, prioritetan zadatak kako bi bilo moguće pristupiti dezinfekciji i sprečavanju zaraza.

Janja Bojanić, epidemiolog Instituta za javno zdravstvo Srpske, rekla je da je u RS epidemiološka situacija zadovoljavajuća i da je u ovom periodu jako bitno mehaničko čišćenje i pranje objekata nakon čega slijedi dezinfekcija, dezinsekcija i deratizacija.

Institut za javno zdravstvo angažovan je i na čišćenju i epidemiološkom izviđanju u Doboju, a u onim prostorima gdje je adekvatno čišćenje završeno počela je i dezinfekcija.

Ona je rekla da se za Doboj planira sveobuhvatna akcija, zahvaljujući kojoj bi do kraja sedmice ovaj grad u sanitarno-higijenskom pogledu mogao biti poprilično uslovan.

Nadležni u Prijedoru tvrde kako kabasti otpad, koje je stanovništvo nagomilalo prilikom izbacivanja iz kuća, vozi redovno i u kontinuitetu, a za danas najavljuju još jednu veliku akciju, sličnu onoj koja je sprovedena u utorak.

"U prvom mahu iz kuća i stanova građani uklanjaju namještaj i materijal koji je propao u poplavama, a sutra imamo još jednu veliku akciju odvoza, pošto ljudi prvih dana nisu iznijeli sve što je bilo postradalo", kazao je juče Milenko Đaković, zamjenik gradonačelnika Prijedora.

Na ulicama ovog grada oko 500 volontera pomaže stanovništvu u čišćenju i skupljanju otpada, kao i u raspodjeli humanitarne pomoći.

Komentari / 0

Ostavite komentar