Klizišta niču na sve strane

Mještani potopljenih područja saniraju štetu u svojim kućama, ali im dodatne glavobolje zadaju klizišta koja neprestano niču, te prijete stambenim objektima, ali i putevima.

Kada je o rijekama riječ, situacija se u većini lokalnih zajednica stabilizuje, izuzev opštine Donji Žabar, gdje se stanje na terenu pogoršalo jer je voda narasla iz neobjašnjivih razloga, a prije toga je bila u opadanju.

Republika Srpska 21.05.2014 | 20:56
Klizišta niču na sve strane

"U Lončarima u opštini Donji Žabar poplavljeno je oko 300 domaćinstava, nivo vode se povećava, a stanovništvu su hitno potrebni hrana, voda i lijekovi, kao i čamci za evakuaciju", ističu u opštinskoj Civilnoj zaštiti.

Dok nadležni spasavaju Donji Žabar, u Doboju, jednom od gradova sa najvećom štetom, nastavljeno je ispumpavanje vode iz podrumskih i prizemnih prostora poplavljenih objekata.
Aktivno se u Doboju radi na čišćenju grada koji je i dalje u blatu, a humanitarna pomoć se dijeli na oko 35 punktova.

U Doboju je potrebna pomoć u baterijama za mobilne telefone. Fiksna telefonija je u prekidu, struje nema, u upotrebi je samo tehnička voda, a od preksinoć su na snazi pojačane mjere bezbjednosti.

Goran Ðurković, načelnik CJB Doboj, rekao je da je bezbjednosna situacija u ovom gradu zadovoljavajuća, a Jasmin Komić, ministar nauke i tehnologije RS, izjavio je da je slika Doboja zastrašujuća i da Vlada RS preduzima sve aktivnosti da se život u ovom gradu normalizuje.

Stanje na nasipu kod Bijeljine je stabilno. Vodomjerna letva na rijeci Savi kod Rače konačno je
"izronila" iz rijeke pri vodostaju od 797 centimetara, koliko je izmjereno juče ujutru.

"Rijeka Sava se povlači u Semberiji i vodeni stub u poplavljenom području je za 10 centimetara niži u odnosu na utorak", rekao je juče Mićo Mićić, gradonačelnik Bijeljine, dodajući da je to prvi dan kako se bave posljedicama poplava, a ne rastom vode.

Na sastanku Mićića sa direktorima osnovnih i srednjih škola sa područja ovog grada dogovoreno je da redovna nastava u svim srednjim školama na području Bijeljine počne u ponedjeljak, 26. maja.

U ovom gradu i dalje veliki problem predstavlja brojna uginula stoka na poplavljenom području uz rijeku Savu, a leševe uklanjaju. Radislav Jovičić, ministar unutrašnjih poslova RS, kaže da su u Bijeljini iz nekih drugih centara koji nisu ugroženi poplavama poslate dodatne policijske snage u ispomoć. Dodao je da se situacija u RS polako stabilizuje te da su velike posljedice i šteta.

"Imamo još dosta ugroženih područja. Najugroženiji je Šamac, gdje se voda jako sporo povlači iz grada", naveo je Jovičić.

U opštini Brod, u noći između utorka i srijede, uočeno je nekoliko pukotina na nasipu Brod - Odžak, a već ujutru su primijećene deformacije na drugom dijelu odbrambenog nasipa i pristupilo se rješavanju problema.

U opštini Bratunac evidentirano je 126 klizišta, a evakuisano 170 lica. U opštini Vlasenica brojni odroni na putnim komunikacijama su i dalje jedan od većih problema. I u opštini Milići je aktivno više klizišta, a u opštini Srebrenica broj klizišta stalno se povećava te ugrožavaju puteve.


"Situacija u Srebrenici normalizuje se nakon poplava koje su zahvatile pojedine dijelove ove opštine i radi se na raščišćavanju terena, dezinfekciji objekata i otklanjanju posljedica poplava", rekao je Bego Bektić, član Opštinskog štaba Civilne zaštite.

Željezno Polje, jedno od najugroženijih naselja u BiH u kojem je većina kuća nestala usljed klizišta, još je odsječeno od ostatka zemlje, a mještani kažu da su "doživjeli horor".

Veliki broj klizišta pojavio se i u opštinama Ugljevik i Šekovići. Klizište aktivirano u naselju Kosova prekinulo je saobraćaj na magistralnom putu M17, između Maglaja i Doboja, pa je sav saobraćaj preusmjeren na obilazni pravac Maglaj - Ševarlije – Doboj.

"Oko 1.000 stanovnika izvan svojih domova, više od 180 klizišta i strašno uništena putna infrastruktura trenutna je slika općine Zavidovići", izjavio je Suad Omerašević, načelnik ove opštine.

Istovremeno, više od 200 klizišta je aktivno na području Zvornika, a kilometri lokalnih puteva su uništeni ili oštećeni, dok se u 200 kuća ne može boraviti iz bezbjednosnih ili funkcionalnih razloga.

Najveći problem nakon poplava i u opštini Jajce predstavljaju klizišta koja ugrožavaju domaćinstva i kojih na području ove opštine ima više od 100. I u sarajevskoj opštini Vogošća se pojavljuje sve veći broj klizišta od kojih su neka, prema vizuelnim osmatranjima, visokorizična, tako da je, po riječima stručnjaka, situacija alarmantna.

Geološki stručnjak Izet Žigić, koji trenutno koordinira timom za rješavanje problematike klizišta na području opštine Tuzla, apeluje i dalje da eksperti u ovoj oblasti dobrovoljno pomognu u borbi s klizištima.

Na području Tuzlanskog kantona do sada je, prema preliminarnim podacima, evidentirano 2.556 klizišta koja ugrožavaju 2.795 objekata, a evakuisane su ukupno 1.804 osobe.

Preliminarne procjene štete na području Tuzlanskog kantona nastale usljed poplava i aktiviranjem klizišta procjenjuju se na iznos veći od 500 miliona KM. Zdenko Tadić, direktor kantonalne Civilne zaštite, kaže da cifra nije konačna, a uvećava se gotovo iz dana u dan.

"U Kundakovićima, Gornjim Kikačima i Ćivića brdu najvjerovatnije više nema života", govori Sabahudin Sakić, predsjednik kalesijske mjesne zajednice Kikač, uz napomenu da je u Kikačima uništeno i mezarje.

Živko Budimir, predsjednik FBiH, obišao je opštinu Odžak, a posjetio je i lokalnu bolnicu koja uz velike napore zbrinjava bolesnike, te joj obezbijedio dopremanje lijekova, rastvora i druge medicinske opreme.

Dramatične informacije stižu iz Orašja, gdje su se nagomilali problemi. Volonterka Anđelka Jović, koja od prvog dana pomaže sugrađanima, kaže da haos izaziva najezda komaraca.

U Brčkom se stanje normalizuje, a Anto Domić, gradonačelnik, kaže da su zatvorene već dvije trećine brane koja je propuštala. U opštini Šamac evakuacija je u potpunosti završena, a slijedi saniranje šteta.

"Uklanjanje životinja uginulih u poplavama na području opštine Šamac u završnoj je fazi i počinje dezinfekcija", rekao je Svetozar Evdić, komandant Opštinskog štaba za vanredne situacije, te dodaje da je u gradu ostalo oko 1.000 stanovnika koji se čamcem snabdijevaju vodom i hranom.
Građani Šamca su nezadovoljni i kažu da im treba mnogo toga.

"Ljudi vape za higijenskim potrepštinama, čarapama, vešom, stvarima za djecu", poručuju oni.
Počela je dezinfekcija poplavljenih objekata i u Modriči, kao i u brojnim ostalim opštinama gdje su pričinjene velike štete, a koje trpi i stočni fond.

"Štete od poplava u sektoru živinarstva u RS biće višemilionske", izjavio je Nebojša Rakić, direktor Poslovnog udruženja "Zajednica živinara RS" Srbac.

I u Banjaluci je nastavljeno čišćenje objekata i odvoz otpadnog materijala, kao i dopremanje hrane, vode za piće i drugih sredstava.

"Više od 500 građana Banjaluke i okolnih sela i stotinak pripadnika Oružanih snaga BiH sa 15 vojnih vozila čisti i odvozi smeće s područja grada, koja su bila poplavljena", rekao je Slobodan Gavranović, gradonačelnik Banjaluke, a iz Banjalučkog univerziteta saopštavaju da oko 500 studenata i zaposlenih učestvuje u čišćenju na terenu.

Momčilo Zeljković, načelnik opštine Čelinac, izjavio je da je gradski most u ovom gradu osposobljen za saobraćaj. Lejla Rešić, ministar uprave i lokalne samouprave RS, rekla je da se u opštini Čelinac čisti i radi na saniranju posljedica poplava.

Rešićeva, koja je sa Nadom Tešanović, potpredsjednikom Vlade RS, i Maidom Ibrišagić-Hrstić, ministrom trgovine i turizma RS, razgovarala sa Zeljkovićem, kazala je da su obišli dječji vrtić, školu i dvoranu te da je sve pod vodom, nefunkcionalno.

Snježana Rajilić, načelnik opštine Novi Grad, kazala je da im je prioritet sanacija šteta, ali se istovremeno organizuje više humanitarnih akcija.

Voz iz Novog Grada ka Bihaću, te voz na relaciji Banjaluka - Novi Grad - Zagreb saobraćaju od juče, potvrdila je Nataša Kostić, pomoćnik ministra saobraćaja i veza RS.

Inače, Milorad Dodik, predsjednik RS, otputovao je u Rusiju radi učešća na Međunarodnom ekonomskom forumu u Sankt Peterburgu, što će iskoristiti za razgovore o humanitarnim pitanjima i pomoći koju Republici Srpskoj može da pruži Rusija.

Dodik je rekao da će razgovarati sa ruskim predsjednikom Vladimirom Putinom, od koga će zatražiti pomoć za saniranje posljedica poplava u RS.

SDS je zatražio pomoć od Vjekoslava Bevande, predsjedavajućeg Savjeta ministara BiH, i njegovih zamjenika Nikole Špirića i Zlatka Lagumdžije, da hitno donesu odluku o raspodjeli sredstava budžetske rezerve opštinama u BiH ugroženim poplavama.

Ministarstvo prosvjete i kulture RS pozvalo je rukovodstva svih škola u RS da, u saradnji sa Savjetom roditelja i Nastavničkim vijećem, donesu odluku o realizaciji planiranih ekskurzija, škola u prirodi i izleta.

"Škole su obavezne da organizuju roditeljske sastanke na kojima će zajedno razmotriti plan putovanja i ukoliko procijene da je bezbjedno, donijeti odluku o izvođenju ekskurzije, škole u prirodi ili izleta", saopšteno je iz Ministarstva.

Zaijin Žan, šef delegacije MMF-a, izrazio je zadovoljstvo rastom naplate doprinosa, povećanjem ušteda u Fondu PIO RS i poboljšanjem strukture penzija, ali i zabrinutost kakve će posljedice na dalji rad Fonda ostaviti katastrofalne poplave.

Delegacija MMF-a, koju je predvodio Žan, razgovarala je u Banjaluci sa Mladenom Milićem, direktorom Fonda PIO RS, u okviru šestog i sedmog pregleda po stendbaj aranžmanu sa BiH.
Milić je izrazio zadovoljstvo i zahvalnost načinom pristupa MMF-a trenutnoj situaciji.

Komentari / 0

Ostavite komentar