Unprofor kontrolisao dejstva artiljerije VRS

Bivši oficir Vojske Republike Srpske /VRS/ Dušan Škrba /65/ izjavio je u Haškom tribunalu da je Unprofor kontrolisao dejstva artiljerije brigade VRS-a, kojom je komandovao, i da nikada nije dobio, ni proveo naređenje da cilja civile u Sarajevu, ni vozila javnog prevoza u gradu.

Republika Srpska 21.05.2014 | 19:15
Unprofor kontrolisao dejstva artiljerije VRS

Škrba je, kao svjedok u odbrani generala Ratka Mladića /71/, naglasio da je stoga bilo nemoguće da VRS neselektivnim i nasumičnim granatiranjem teroriše stanovništvo Sarajeva, kako piše u optužnici protiv generala Mladića.

"Na našim položajima stalno su bili posmatrači Unprofora, koji su tu i spavali. Morao sam obavještavati o dejstvima i pokazivati im tačke sa kojih je neprijatelj djelovao na nas", rekao je Škrba.

Prema njegovim riječima, braneći svoje položaje i sprečavajući proboj takozvane Armija BiH iz grada, VRS je vatru otvarala isključivlo kada su životi vojnika i civila bili ugroženi.

On je napomenuo da su sarajevska brigada i njen artiljerijski divizion bili pod stalnom artiljerijskom vatrom muslimanskih snaga iz Sarajeva. "Moja jedinica nikada nije napredovala, samo se branila",
rekao je Škrba.

Svjedok je tvrdio da srpske snage nisu bile odgovorne za eksploziju granate ispred sarajevske pijace Markale od koje su, prema optužnici, 28. avgusta 1995. poginule 43 osobe, a ranjeno 75 građana.

"U mojoj jedinici tada nije bilo minobacača od 120 milimetara zato što su svi bili izmješteni izvan kruga od 20 kilometara od Sarajeva, u skladu sa prethodnim sporazumom", naglašava je Škrba.

Tokom ispitivanja Haškog tužilaštva, Škrba je potvrdio da ostaje pri iskazu, datom na suđenju bivšem predsjedniku Republike Srpske Radovanu Karadžiću da je tokom rata nastojao da izbjegne otvaranje artiljerijske vatre po civilnim objektima u Sarajevu, kao što su škole i bolnice.

"Ja sam rođeni Sarajlija, znam gdje su ti objekti... Jesmo nastojali da izbjegnemo ta mjesta i mislim da smo 99 odsto u tome uspjeli", rekao je svjedok.

On je naglasio da je izbjegavao da uzvrati paljbom po civilnim objektima čak i kada je takozvana Armija BiH, iz pokretnih oruđa, pucala iz njihove neposredne blizine.

Mladićeva odbrana sutra će pred sudije izvesti sljedećeg svjedoka odbrane.

Komentari / 0

Ostavite komentar