Prijetnja od zaraza, formiran krizni štab

Veterinarski fakultet Sarajevo formirao je krizni štab i aktivirao svoju veterinarsku službu koja deluje u sastavu Federalne uprave civilne zaštite, s obzirom da stanovništvu poplavljenih područja prete zaraze.

Bosna i Hercegovina 20.05.2014 | 11:08
Prijetnja od zaraza, formiran krizni štab

Već od sutra će stručni tim Veterinarskog fakulteta, sastavljen od patologa, mikrobiologa, infektologa, virusologa i epidemiologa obilaziti ugrožena područja, kontaktirati lokalne veterinarske organizacije i štabove civilne zaštite, izvršiti uvid u stanje na terenu i predlagati konkretne mere.

Dekan Veterinarskog fakulteta Nihad Fejzić precizirao je da se prva mera odnosi na leševe životinja koji moraju biti propisano neškodljivo uklonjeni, u jame, s obzirom na to da kapaciteti spalionica nisu dovoljnije i namenjene su malim leševima (perad, ovce...).

Prema njegovim rečima, laboratorije fakulteta su spremne da izvrše sve vrste pretraga koje su potrebne u ovakvoj situaciji, prenela je Fena.

Stručni timovi će u narednim danima obići Nemilu, Željezno i Topčić polje, Zavidoviće, Maglaj, Doboj.

Druga ekipa ide u Posavinu - Orašje i Odžak i okolna mesta do kojih se bude moglo doći, dok će treća ekipa obići Tuzlanski kanton - Kalesiju, Živinice, Kladanj…

Od bolesti koje prete stanovništvu, ali i životinjama, Fejzić izdvaja antraks čije pore, kojih ima u tlu i inače, su sada rasute svuda. One su smrtonosne kako za životinje, tako i ljude i sada su tamo gde ih nikad nije bilo, niti bi ih trebalo biti.

Ističe da je hitno potrebna vakcinacija svih životinja, kako bi one bile imune i kako antraks ne bi prenele na ljude.

Od ostalih bolesti Fejzić upozorava i na rizike od stomačnih infekcija kako za životinje, tako i ljude.

"Preti leprospiroza i druga oboljenja i mi smo spremni da priskočimo u pomoć. Naša laboratorija besplatno će raditi sve analize hrane i tečnosti koja se distribuira u ugroženim područjima, posebno u humanitarnim centrima", naveo je Fejzić.

Nagli porast temperature, smatra Fejzić, pogoduje i bolestima koje prenose insekti, između ostalih i virusu Zapadnog Nila.

Komentari / 0

Ostavite komentar