Zašto vam kosa opada kada se češljate?

Ovo pitanje je sigurno svaka žena barem jednom u životu sebi postavila.

Moda i ljepota 20.05.2014 | 10:56
Zašto vam kosa opada kada se češljate?

Ono što sledi je naravno panika koja je u najvećema broju slučajeva neopravdana. Pojačano opdanje kose se javlja uglavnom periodično i ne traje više od nekoliko nedelja, a razlog tome je što folikule kose povremeno moraju da uđu u fazu mirovanja kada odbacuju vlas.

Otprilke gubimo oko 100 vlasi dnevno i kada se ovaj broj poveća u jednom dužem vremenskom periodu, to je znak da ili nešto radimo pogrešno u tretiranju kose ili je rezultat nekih promena koje su nastale u organizmu.

Agesivno vezivanje kose, čvrsto napravljene pletenice i sve frizure za koje se jako zateže kosa mogu da dovedu do trajnog gubitka kose na pojedinim delovima skalpa ukoliko se ovakav način stilizovanja kose ponavlja svakodnevno u dužem periodu. Farbanje kose i tretetiranje kose hemijskim preparatima ne može da izazove opadanje kose (naravno ako koristimo proizvode koji su predviđeni za rad sa kosom) već se od pogrešne upotrebe hemijskih preparata može kosa jako oštetiti što onda dovodi do kidanja i pucanja kose.

Opadanje kose koje je rezultat promena u organizmu može da nastane kao posledica neke bolesti, ali i kao posledica promena u načunu ishrane kao i promena životnih navika (promena ritma spavanja….), ali i stresa. Stroge dijete mogu da izazovu da usled smanjenog unosa hranljivih materija folkule prestanu da proizvode kosu i pređu u fazu mirovanja. U trudnoći i posle trudnoće kosa je sklona da pojačano opada.

Komentari / 0

Ostavite komentar