Kako osušiti mokar telefon

Odmah nakon potapanja telefona pristupite "operaciji" spasavanja, kako ne bi došlo do oksidacije na ploči i drugim delovima unutrašnje elektronike.

Informacione tehnologije 20.05.2014 | 07:58
Kako osušiti mokar telefon

Najbolje je otići u ovlašćeni servis vašeg aparata, ali ako trenutna situacija to ne dozvoljava pokušajte sledeće.

Kada vam telefon upadne u vodu prvo odmah izvadite bateriju (čak i ako je ona prazna)! Izvadite i SIM karticu! Sve vidljive delove telefona obrišite mekom krpom. Rastavite telefon onoliko koliko je to moguće i odstranite sve kapljice u unutrašnjosti.

Nemojte previše tresti telefon, kako se voda ne bi razlivala u unutrašnjosti!

Telefon ne sušite fenom! Sušenje fenom će samo pogurati vodu tamo gde ona već nije dospela i napravićete još veću štetu. Koristite usisivač, upotrebite najtanji nastavak (

onaj sa najmanjim otvorom za usisavanje), a ukoliko nemate usisvač ostavite telefon da se sam osuši, oko pola sata. Nakon usisavanja i/ili sušenja spustite telefon na mesto koje skuplja valgu - u činiju punu pirinča! Ostavite telefon ili smartfon tako makar celu noć i povremeno mešajte pirinač, kako bi zrna novog pirinča zamenila mesto sa onim zrnima koja su već pokupila višak vode.

Dakle, najbolje što možete da uradite za telefon, ako vam upadne u vodu, jeste da:
1. Izvadite bateriju
2. Ne pokušavate da ga uključite
3. Ne pokušavate da ga punite odmah nakon brisanja vode
5. Očistite telefon detaljno i ako nemate kud dalje - upotrebite pirinač
4. Kada to postane moguće odmah odete u ovlašćeni servis svog telefona.

Ovako su šanse najveće da će sve biti u redu, ali  čak ni tada ne možete biti sigurni da će telefon raditi normalno ili da će raditi uobičajeno na duži vremenski period.

Komentari / 0

Ostavite komentar