Oprez - bujice izbacile mine

Centar za uklanjanje mina u BiH /BHMAK/ saopštio je danas da su vodene bujice na nekim mjestima izbacile neeksplodirana ubojna sredstva, zbog čega se obavještavaju svi timovi za spašavanje i građani koji čiste poplavljena područja da ne žure u tim aktivnostima.

Bosna i Hercegovina 19.05.2014 | 19:04
Oprez - bujice izbacile mine

Iz BHMAK-a poručuju da za sada nije registrovano stradanje građana od mina, ali ima informacija da su neeksplodirana ubojna sredstva razbacana na područjima na kojima je stanovništvo bilo evakuisano.

"Upozoravamo stanovništvo da do eksplozije može da dođe i u slučaju najmanjeg kontakta sa minsko-eksplozivnim sredstvima", navodi se u saopštenju.

Iz BHMAK-a skreću pažnju građanima da minsko-eksplozivna sredstva, ukoliko ih uoče, obilježe improvizovanim oznakama i da ih ne diraju, pomjeraju ili odnose na deponije.

"O njima obavijestite nadležne organe - Civilnu zaštitu, policiju, pripadnike Oružanih snaga BiH ili timove BHMAK-a", ističe se u saopštenju.

Svi operativni timovi BHMAK-a prisutni su na područjima gdje se voda povukla s ciljem prikupljanja informacija o promjenama granica minsko sumnjivih površina koje su prouzrokovale vodene bujice i klizišta.

Potrebno je da spasilački timovi uspostave saradnju sa timovima Civilne zaštite i regionalnih kancelarija BHMAK-a, naročito za lokacije koje su nizvodno od minski sumnjivih područja.

Skreće se pažnja međunarodnim i domaćim spasilačkim timovima da ne koriste alternativne puteve bez prethodne provjere i konsultacije sa BHMAK-om i nadležnim civilnim zaštitama o potencijalno miniranim
područjima.

Komentari / 0

Ostavite komentar