Vučić: Najveća vodena katastrofa u istoriji

Premijer Srbije Aleksandar Vučić rekao je da u istoriji zemlje nisu zabilježene ovakve poplave.

Srbija 15.05.2014 | 12:45
Vučić: Najveća vodena katastrofa u istoriji

"Ovo je najveća katastrofa vodene stihije ikada. Ne samo u zadnjih sto godina, ovo se nije desilo u istoriji Srbije. Više kiše je palo za jedan dan, nego za četiri meseca", rekao je Vučić na sjednici Štaba za vanredne situacije, kojoj su prisustvovali članovi Vlade Srbije.

Vučić je pozvao sve građane Srbije da poštuju uputstva nadležnih i spašavaju svoje živote, a ne stoku ili televizore, te istakao da se javljaju problemi sa strujom i pitkom vodom, posebno u opštinama Valjevo, Lazarevac, Loznica, Šabac, dok je Ub potpuno odsječen.

"Plašim se da će situacija večeras biti još lošija, jer vremenska prognoza nije dobra", rekao je Vučić.

Premijer Srbije naložio je da se upotrijebe sve raspoložive snage, posebno sva vojska, specijalci, helikopteri, na spašavanju ljudi i odbrani od poplava. Posebno se koncentrisati na Mačvanski, Kolubarski i Moravički okrug.

On je rekao da su spasioci morali na nekim lokacijama da primjenjuju silu da bi spasili živote ljudi, koji nisu htjeli da se evakuišu.

Ministar pravde Nikola Selaković je rekao da je kritična situacija u zatvoru u Valjevu, gdje su zatvorenici, posebno oni teški, evakuisani sa prizemlja na više spratove, a ugrožen je i sistem bezbjednosti, jer je rijeka odnijela dva ogradna zida.

Ministar policije Nebojša Stefanović kaže da su u Kolubarskom okrugu spasioci molili ljude da se spasu i poslušaju naredbe za evakuaciju.

Komentari / 0

Ostavite komentar