Republika Srpska izdvojila 3,5 miliona KM za lobiranje vlasti SAD-a

Republika Srpska nalazi se u društvu Ujedinjenih Arapskih Emirata, Njemačke, Južne Koreje, Azerbejdžana… na listi deset vlada koje najviše izdvajaju javnog novca kako bi osigurali uticaj na vlasti u Sjedinjenim Američkim Državama.

Republika Srpska 15.05.2014 | 14:02
Republika Srpska izdvojila 3,5 miliona KM za lobiranje vlasti SAD-a

U 2013., prema podacima Fondacije Sunlight, Vlada Republike Srpske izdvojila je za lobiranje u Vašingtonu  2.4 miliona američkih dolara, odnosno oko 3.5 miliona konvertibilnih maraka, što Vladu RS plasira na osmo mjesto, između Južne Koreje i Gruzije.  

Prema američkoj javnosti dostupnim podacima, strane vlade potrošile su milione kako bi razvile odnose s kongresmenima, čelnicima javnih agencija, ali i s medijima, prenosi istraživanje Fondacije Sunlight Washintgon Post.  

Prvoplasirani na listi s potrošenih 14.2 miliona dolara su Ujedinjeni Arapski Emirati koji su ostvarivali kontakte s medijima i kreatorima javnog mnijenja u SAD-u kako bi ih zainteresovali za temu finansiranja terorističkih aktivnosti te pitanja Irana.  

Na listi se nalaze susjedi SAD-a, Kanada i Meksiko, koji su lobirali u Vašingtonu za „izgradnju odnosa“, odnosno zakon o zaštiti prava stranih zatvorenika. Na listi drugoplasirana Njemačka tokom 2013. lobirala je u Kongresu u vezi sa prekomorskim bazama SAD-a, bazama koje bi prema najavama trebale biti zatvorene.  

Inače, zakon koji omogućava nadgledanje novca za lobiranje datira iz 1938., i kreiran je kako bi se pratio trag nacističke propagande tokom 1938. godine jer su vlasti SAD-a strahovale da nacistička Njemačka plaća PR-ovce kako bi u izvještajima izokrenuli Hitlerove motive.  

- Vlade koje preko PR agencija troše novac obično nemaju razvijene diplomatske veze - kaže predstavnik Fondacije Sunglight Bill Alison, dodajući: „To je kao da iznajmljujete diplomatski kor kada oni unajme strane agente.“  

Generalno, piše Washington Post, lako je pretpostaviti da vlade koje troše novac na lobiste SAD-a su one koje imaju bitne poslovne odnose s Washingtonom u oblastima energije, trgovine, imigracija, poljoprivrede, itd.  

Ovako izgleda poredak deset izvršnih vlasti u svijetu koje najviše izdvajaju za lobiranje u SAD-u: Ujedinjeni Arapski Emirati (14.2 miliona USD), Njemačka (12 miliona), Kanada (11.2 miliona), Meksiko (6.1 milion), Maroko (četiri miliona), Republika Srpska (2.4 miliona), Gruzija (2.3 miliona), te Azerbejdžan (2.3 miliona).
 

Komentari / 5

Ostavite komentar
Name

svasta

15.05.2014 10:47

Koje bacanje para. Umjesto da se narodu pomogne za vrijeme ovih poplava Dodik baca pare.

ODGOVORITE
Name

Vukovi s Vučijaka

15.05.2014 11:41

Nije bacanje pare, to ide u dzepove Miletovih drugara.

ODGOVORITE
Name

siki

15.05.2014 12:51

Nema para za ciscenje kanala i odbranu od poplava a ima za lobiranje, e to ce ih kostati zatvora poslije izbora!!! Koja drskost i bahatost, pa to je nevjerovatno, kako ih nije sramota.

ODGOVORITE
Name

MitroWill

15.05.2014 14:20

Vidim ove forumske ratnike odmah su krenuli napadat Dodika. Sramota! Covjek je ipak predsjednik i treba mu iskazat postovanje. Please.

ODGOVORITE
Name

petruci

15.05.2014 15:36

Narod nema hleba a oni se rasipaju.To je politika SNSD-a.

ODGOVORITE