Incko danas o BiH u Savjetu bezbjednosti UN-a

Visoki predstavnik u BiH Valentin Incko danas će u Savjetu bezbjednosti UN predstaviti svoj šestomjesečni izvještaj u vezi sa provođenjem mira u BiH, saopšteno je iz OHR-a.

Bosna i Hercegovina 15.05.2014 | 07:20
Incko danas o BiH u Savjetu bezbjednosti UN-a

Incko je 9. maja, podnoseći izvještaj generalnom sekretaru UN Ban Ki Munu rekao da je BiH nastavila da ide silaznom putanjom, na kojoj se nalazi već osam godina i da politički lideri još nisu postigli napredak u vezi sa velikim brojem pitanja, uključujući i uslove za napredak u procesima evroatlantskih integracija.

U dijelu koji govori o demonstracijama koje su počele u februaru izazvane nezadovoljstvom građana socijalno-ekonomskom situacijom, Incko je proteste okarakterisao kao "poziv izabranim zvaničnicima i političkim strankama u BiH da promijene pristup, posebno kada je riječ o mrežama korupcije koje podrivaju javni sektor".

Predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik ocijenio je ranije da izvještaj visokog predstavnika u BiH Valentina Incka Savjetu bezbjednosti UN vrvi od načelnih fraza i stereotipa, koji su bili prisutni i u prošlosti.

Vlada Republike Srpske uputila je 8. maja Jedanaesti izvještaj Srpske Savjetu bezbjednosti UN, u kom izražava svoja viđenja pitanja sa kojima se BiH suočava, s ciljem pomoći Savjetu bezbjednosti tokom debate o BiH, najavljene za sutra.

U izvještaju se navodi da je glavni cilj Srpske i dalje unapređenje ekonomskih uslova za njene građane, te da, u skladu sa tim, Srpska reformiše svoje zakone i propise s ciljem promovisanja ekonomskog rasta, borbe protiv korupcije, te zahtijeva reforme na nivou institucija BiH, insistira na poštovanju ustavne strukture BiH i poziva na prestanak štetnog uplitanja visokog predstavnika u domaću politiku.

U izvještaju Savjetu bezbjednosti UN, koji se sastoji iz pet odjeljaka, Republika Srpska zahvaljuje državama i njihovim predstavnicima što uzimaju u obzir ovaj i prethodne izvještaje prilikom razmatranja situacije u BiH.

Komentari / 2

Ostavite komentar
Name

Jovo

15.05.2014 12:07

Zašto Republika Srbska ne traži od merodavnih svetskih institucija, da Valentin Incko napusti BiH, zbog njegovog nerada i neuspeha, zašto prima veoma visoku platu!

ODGOVORITE
Name

blbl

15.05.2014 12:35

Smijesno je da vlada Republike Srpske salje nekakve svoje izveštaje Savjetu bezbjednosti UN kad svi znamo da te izvestaje niko ne cita.Samo se provaljujemo i smeju nam se.

ODGOVORITE