Region ima potencijal za ulaganja

Privredna saradnja u regionu je neophodna i regija jugoistočne Evrope ima značajne potencijale za ulaganje stranih investitora, rečeno je na današnjem otvaranju međunarodne investicione konferencije "Sarajevo biznis forum 2014", u prisustvu državnih zvaničnika zemalja regiona i biznis zajednice iz brojnih zemalja.

Bosna i Hercegovina 14.05.2014 | 17:11
Region ima potencijal za ulaganja

To se posebno odnosi na sektor energetike, poljoprivrede, infrastrukture i turizma, ukazali su učesnici skupa koji se održzava uz pomoć BBI (Bosna banka International).

Predsedsedavajući predsedništva Bosne i Hercegovine Bakir Izetbegović rekao je da Bosna i Hercegovina kao i zemlje iz regiona imaju velikog potencijala i mogućnosti da budu atraktivne destinacije za  nvestitore.

On je poručio da bi svi trebalo da podrže "Strategiju 2020", kojom je predviđeno otvaranje milion radnih mesta u regionu do 2020. godine.

Po njegovim rečima, u BiH postoje veliki potencijali posebno za razvoj energetike, prerade hrane, kao i biomase.

Izetbegović je rekao da se čine veliki napori kada je u pitanju usaglašavanje zakonodavtsva sa zakonodavstvom EU u mnogim oblastima, a da se posebno pažnja usmerava na olakšanje poslovanja investirorima koji dođu i odluče da ulažu u BiH.

Ukazao je, takođe, da bi u narednom periodu pažnju trebalo usmeriti na sektor malih i srednjih preduzeća, odnosno realan sektor.

Predsednik Islamske banke za razvoj Ahmad Mohamed Ali je ocenio da je današnja konferencija, kojoj prisustvuje 600 učesnika iz regiona, ali i Malezije, Turske, Katara, Ujedninjenih Arapskih Emirata, dobra prilika da se unaprede poslovni odnosi u različitim sektorima, ali i da investitori izađu sa dobrim poslovnim ponudama.

Konferencija je otvorena minutom ćutanja zbog nesreće u rudniku u Turskoj u kojoj je poginulo više od 150 rudara a na stotine je još zatrpano, a državni vrh je izrazio saučešće šefu turske diplomatije
Ahmetu Davutogluu, koji je došao na konferenciju.

U okviru biznis foruma za sutra je planirano predstavljanje više od 100 projekata u oblasti energetike, poljoprivrede, industrije...

Osnivač Biznis foruma Haris Silajdžić rekao je da je Bosna i Hercegovina pogodna za ulaganje stranih investitora i da nijedan investitor nije izgubio sredstva koja je uložio do sada. Napomenuo je, takođe, da se moraju otkloniti prepreke i omogćiti još blji uslovi za ulaganje i dolazak investitora.

Premijer Bosne i Hercegovine Vjekoslav Bevanda je ocenio da kriza može biti dobar izazov za kreativne i obrazovane ljude i poručio investitorima da dođu i ulažu u regiju, posebno u oblasti energetike, poljoprivrede, infrastrukture.

Predsednik Crne Gore Filip Vujanović poručo je da samo regionalnom saradnjom mogu da se postignu veliki rezultati i da je Crna Gora oduvek pružala podršku i uvažavala inicijative za saradnjom u regionu.

U okviru konferencija potpisan je Memorandum o razumevanju kako bi se pospešila poljoprivredna saradnja u okviru BBI korporacije.

„Samo regionalno sarađujući možemo da načinimo velike rezultate“, poručio je on.

Glavni cilj konferencije je jačanje privredne saradnje i privlačenje međunarodnih ulaganja u Bosni i Hercegovini i Jugoistočnoj Evropi, poručili su organizatori skupa.

Sarajevo Biznis forum je konferencija regionalnog karaktera i pruža priliku privrednicima i poslovnim ljudima da uspostave mrežu i poslovne odnose sa svojim kolegama u Bosni i Hercegovini i Jugoistočnoj Evropi.

Na prethodne četiri konferencije, koje su istaknuti ekonomski stručnjaci nazvali "balkanski Davos", prisustvovalo je više hiljada gostiju i investitora iz celog sveta kojima su predstavljeni projekti iz
različitih oblasti.

Na konferenciju je došla delegacija političkih i biznis lidera iz Katara, kao i direktor jedne od najvećih
svetskih avio-kompanija Katar ervejz. Prisusutvuju, takođe, vodeći investicioni fondovi iz Malezije, Kuvajta i Ujedinjenih Arapskih  Emirata, kao i predsednici i vlasnici vodećih svetskih kompanija.

Komentari / 1

Ostavite komentar
Name

TRTE MRTE

19.05.2014 01:39

SAMO STE TREBALI KAZATI LJUDIMA STA STE TO REALIZOVALI OD PRETHODNIH OKUPLJANJA, NISTA NAZALOST... LJUDI MALO DOSLI TURISTICKI, PAR DANA.

ODGOVORITE