Djeca od sedam godina beru duvan

Prema zakonu SAD, osoba mora biti starija od 18 godina da bi kupila cigarete, ali djeca od sedam godina skoro cijeli dan rade na poljima i beru duvan, upozorava organizacija za zaštitu ljudskih prava "Hjuman rajts voč" .

Svijet 14.05.2014 | 13:03
Djeca od sedam godina beru duvan

 

U svom izvještaju HRV iznosi detalje sakupljene u razgovorima sa više od 140 mališana koji rade na farmama u saveznim državama Sjeverna Karolina, Kentaki, Tenesi i Virdžinija, gdje se uzgaja većina duvana u SAD.

Organizacija ističe da je sve što je dokumentovano, uglavnom, legalno prema američkom zakonu, ali da je cilj da se se skrene pažnja na ovu praksu i da se od savezne vlade i duvanskih kompanija zatraži da preduzmu korake za zaštitu dijece od štetnih usjeva.

"Bavljenje poljoprivredom je, samo po sebi, teško, ali djeca koja rade na branju duvana razboljevaju se od raznih pesticida, jer nemaju zaštitnu opremu", tvrdi Margaret Vurt, jedna od autora izvještaja HRV.

Djeca, sa kojom su razgovarali predstavnici HRV tokom 2012. i 2013. godine, prijavila su da su tokom rada na duvanskim plantažama povraćala, osjećala mučnine i glavobolje.

Simptomi ukazuju na trovanje nikotinom, koje se često naziva i "oboljenje zelenog duvana", a dešava se kada nikotin uđe u organizam kroz kožu.

Djeca su prijavila da rade cijeli dan, čak i po velikim vrućinama, a da im pri tome nije isplaćena nadoknada za prekovremene radne sate, da nisu imali potrebne pauze niti adekvatnu zaštitnu opreme.

Američki Zakon o poljoprivrednom radu omogućava mlađoj djeci da rade duže i u težim uslovima od ostale djece zaposlene u drugim granama industrije.

Uz dozvolu roditelja, djeca do 12 godina mogu da budu angažovana neograničen broj radnih sati na farmama bilo koje veličine. Nema donje starosne granice za djecu zaposlenu na manjim farmama.

Tokom 2011. godine, Ministarstvo rada SAD predložilo je izmjene kojima se zabranjuje djeci mlađoj od 16 godina da rade na duvanskim imanjima, ali su prijedlozi povučeni 2012. godine.

Komentari / 0

Ostavite komentar