Optuženica zbog prevare na izborima

Tužilaštvo Bosne i Hercegovine podiglo je optužnicu protiv tri osobe zbog prevare pri glasanju na izborima za Skupštinu Bosansko-podrinjskog kantona Goražde 2010. godine.

Bosna i Hercegovina 14.05.2014 | 09:45
Optuženica zbog prevare na izborima

Optužnica je podignuta protiv Dragoljuba Milovića iz Goražda, Dragana Šekarića iz Sarajeva i Branka Pereule, nastanjenog u Beogradu i Goraždu.

Oni su optuženi da su tokom ljeta 2010. godine, po prethodnom dogovoru, a u vezi sa opštim izborima raspisanim za oktobar te godine, u namjeri da prevarom obezbijede potreban broj glasova Daliborki Milović, supruzi optuženog Milovića, i Pereuli, za mjesto u Skupštini Bosansko-podrinjskog kantona Goražde kao kandidata Narodne stranke "Radom za boljitak", izvršili krivično djelo prevare pri glasanju, saopšteno je iz Tužilaštva BiH.

NJima Tužilaštvo stavlja na teret da su na prevaran način, pod izgovorom da vrše popis birača, da sačinjavaju spisak osoba koje će biti angažovane kao posmatrači, ili da daju mogućnost glasanja prije izbora u zamjenu za novčane iznose od 20 do 30 KM, od većeg broja građana sa područja Goražda uzeli lične podatke.

Te građane su, prema optužnici, prevarom mimo njihovog znanja, prijavili za glasanje putem pošte, sa adresa u Srbiji i Crnoj Gori, nakon čega su dostavili Centralnoj izbornoj komisiji, glasove tih osoba putem pošte, te na taj način prouzrokovali izbor Daliborke Milović kao poslanika Narodne stranke "Radom za boljitak" u Skupštinu BPK u Goraždu.

Optužnica je sa obimnim dokaznim materijalom i prijedlogom za saslušanje 20 svjedoka optužbe, proslijeđena na potvrđivanje Sudu BiH, navode iz Tužilaštva.

Komentari / 0

Ostavite komentar