Demonstranti zapalili 15 fabrika

Antikineski demonstranti u Vijetnamu zapalili su najmanje 15 fabrika u stranom vlasništvu u znak protesta zbog postavljanja kineske naftne platforme u spornim teritorijalnim vodama, javili su državni mediji.

Svijet 14.05.2014 | 09:06
Demonstranti zapalili 15 fabrika

Demonstranti su opljačkali robu i napadali kancelarije tokom demonstracija, koje su veoma rijetke u Vijetnamu.

Meta napada demonstranata bile su kompanije koje su u vlasništvu ili pod upravom Kine, te kineski radnici u provinciji Binh Duong. Nema podataka o žrtvama.

Nekoliko desetina hiljada radnika izašlo je juče na ulice. Manji broj njih krenuo je u pljačku i napade na radnike osiguranja, te uprave fabrika, nakon čega su podmetnuli požar u najmanje 15 postrojenja.

Na video snimcima i fotografijama objavljenim na internetu prikazano je nekoliko hiljada demonstranata, koji su nosili vijentamske zastave, kako uništavaju kapije fabrika i ulaze u komplekse gdje su izazvali velike štete.

Prema navodima lokalnih medija, veliki broj tajvanskih, japanskih i južnokorejskih preduzeća bio je juče zatvoren i radnicima je dat slobodan dan.

Policija je vrlo brzo raspoređena kako bi spriječila dalju eskalaciju protesta.

"Biće kažnjeni oni koji su zloupotrijebili situaciju i podstakli nemire", rekao je lokalni zvaničnik Tran Van Nam.

Kina i Vijetnam već duže vrijeme se spore oko ostrva Parasel i Spratli u Južnokineskom moru. U proteklih nekoliko dana bilo je nekoliko incidenata nedaleko od naftne platforme.

Vijetnamski patrolni čamac i nekoliko kineskih brodova upotrijebili su 12. maja vodene topove jedni protiv drugih nedaleko od naftne platforme koju je nedavno u spornim vodama postavio Peking.

Vijetnamski dnevnik "Tuoj tre" navodi da je to prvi put da su brodovi te zemlje odgovorili na agresivnu taktiku Kine, nedaleko od platforme postavljene 1. maja u oblasti Južnog kineskog mora, na koju polažu pravo Peking i Hanoj.

Obje strane optužuju jedna drugu da su odgovorne za sudaranje brodovima, do kojih je takođe došlo

Komentari / 0

Ostavite komentar